Един сертификат и много емоции – поглед назад

В бизнеса има различни програми, отличия и сертификати, които удостоверяват широк набор от постижения, политики и практики. Някои са по-влиятелни от други, има и такива, които са особено трудни за постигане, а трети са много предпочитани и престижни. Именно такъв – престижен и истински значим – е сертификатът Investors in People. Той е британски патент, но е широко разпространен по света – присъден е на над 14 000 организации от 75 държави по света. Същността и смисълът му е да отличи най-добрите работодатели, които се грижат усърдно и постоянно за развитието на екипите си, за овластяването на всеки сътрудник да бъде лидер и за подкрепата, която всеки член на компанията постоянно получава от ръководството. И това далеч не е всичко, но обяснението за естеството на сертификата е твърде пространно и всеки би могъл да се осветли по-подробно по темата в сайта на Investors in People.

Именно този сертификат получи JobTiger преди броени дни. Процесът по сертифициране не беше кратък, а усилията, които целият екип вложи в този проект, са много повече от значими. Това се дължи на факта, че процедурата по сертифициране включва предварителни интервюта с всички членове на екипа от страна на българския ексклузивен лицензодържател за сертификата – IHR (International Human Resources), отправяне на препоръки за подобрение на процесите, имплементиране на подобренията и финално интервюиране на екипа от страна на британските специалисти, които присъждат сертификата.Сведено до тези няколко стъпки, цялото сертифициране не изглежда сложно, но реалната практика сочи, че процесът е дълъг и изискващ много отдаденост, внимание, старание и усилия. (Нашето сертифициране бе относително кратко за обичайните стандарти – около 7 месеца – но има компании, на които всичко това им отнема значително повече време.) Наградата е повече от стойностна – JobTiger се превърна в първата българска HR компания, сертифицирана със „Сребро“ по Investors in People. А покрай всичко това, екипът ни научи много неща за себе си, за работата, за мотивацията си и всичко останало, което го превръща в екип.

Но какво научихме всъщност? Научихме, че обичаме да експериментираме и да се пробваме. „Обичам експериментите и обичам да тествам себе си в нови условия“, сподели Вели. Също така процесът ни научи да бъдем по-конкретни. „Минаването през процеса на подготовка за сертифицирането на мен ми помогна да разбера, че когато общуваме/обясняваме с примери и говорим конкретно, най-лесно се постига разбиране”, добави Боби. Естествено, както се случва при екипи в напрегнати, но важни моменти, цялата процедура ни помогна да се сближим и да научим повече за работата на различни отдели в компанията. „За мен целият процес около Investors in People някак ме сближи с екипа. Доста често прекарвахме обедите си, обсъждайки нещо около сертификата. Научих повече за дейността на другите отдели и ми допадна това вълнение, което го имаше във всички в офиса“, каза Нели. „Най-полезното, за мен, беше че видях, че целите на различните екипи се постигат по-различен начин и това не е непременно лошо, защото винаги са под шапката на едни и същи ценности“, пък каза Аги.

Сертифицирането ни донесе разбиране и за други важни моменти от офисния ни живот. „Подготовката за сертифицирането ми помогна да видя своето място в цялостната организация и с какво точно аз допринасям за успеха и доброто име на компанията. Тоестосъзнах как общият успех на „Тигъра“ всъщност идва в резултат на моя личен успех и този на останалите“, сподели Катка. В подобна насока бяха думите и на Марти – „Разговорите и подготовката също са ключов процес – необичаен, нестандартен и доста полезен. Полезен, защото всички се обединяват, споделят и накрая се насочват към общото благо и позитиви“. Васко пък сподели: „Интервютата ми помогнаха да развия поведението си в официални срещи“, което не беше „предвиден“ ефект, но с положителност е нещо полезно.

Придобивките за нас не се изчерпват само с това. Ванката каза, например, че „добрата вътрешна политика всъщност се дължи на предварително изготвен, стабилен и ясно изразен план, който да се грижи за свободата, спокойствието и развитието на специалистите в компанията“, а Жани добави, че „процесът по сертифициране по Investors in People даде възможност за по-ясна обратна връзка относно работата на екипа и на всеки поотделно“. Една отчетлива „печалба“ бе и в нарасналите ни лични способности. Вили заяви, че „подготовката за сертификата ми даде разбиране и инструменти, с които да съм по-уверен лидер, най-вече на собствения си живот“. В подобен дух бяха и думите на Ини, която призна, че работата по подготовката за сертификата й е позволила „да видя своето място в целия пъзел, наречен JobTiger“. Възможността за лично израстване прозира и в думите на Мирела, която каза: „Радвам се, че имах възможност да допринеса за нещо важно за компанията и да тествам себе си“. Подобряването на личната перспектива се забелязва и в думите на Ники: „Работата с Investors in People ме стимулира да разбера по-добре както JobTiger като институция и култура, така и себе си, като част от тази култура“. Обогатяването на всеки член на екипа е безспорно. Именно затова и думите на Любо са съвсем уместни – „Дългият процес на подготовка за Investors in People ми даде както нови идеи, така и възможност да видя нови гледни точки и перспективи върху работата ми до момента и въобще върху корпоративния живот на една компания.“ И едно добро обобщение на цялото сертифициране даде Надя, която каза: „Да откриеш диаманти в собствения си двор не се случва всеки ден. Процесът, през който минахме, ми даде възможност да „поровя“ и открия с какви невероятни колеги съм заобиколена.“

Всичко това е моментна снимка на чувствата, мислите и вълненията на един екип, който наскоро премина през трудоемко и изискващо непрестанен фокус сертифициране. Думи, които изваждат наяве малки парченца от полезни знания и придобивки, каквито всеки член на JobTiger получи в една или друга степен. И всичко това ще остане като един полезен спомен – за да знаем, че можем, че сме мотивирани и силни, когато имаме обща цел.

Искрено благодарим на г-жа Невена Цачева и г-жа Светлана Банчева от IHR, които ни дадоха идеята, подкрепиха ни по пътя и накрая ни помогнаха със знания и съвети да преминем успешно финала. Те ни съдействаха да се превърнем в част от голямото семейство на отличените със сертификата Investors in People и да станем още по-добри в това, което правим. С добри партньори всичко е много по-лесно и приятно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *