Новата офисна мода – „Столът е убиец, да го махаме…“

Source: freedigitalphotos.net (Image by stockimages)

Source: freedigitalphotos.net (Image by stockimages)

Светът става все по-различен от онова, което познават родителите ни и напълно непонятен за прародителите ни. Особено, офисният свят, светът на работещия човек. Непрекъснато излизат нововъведения, моди и концепции от всякакъв порядък. Една от последните? Да работиш  прав.

Някак стана така, че лекарите по света изведнъж започнаха активно да повтарят „Седенето е новото пушене“. Има сериозни наблюдения, че продължителното седене на стол ни „взема здравето“ и това е още по-вярно за  офисните хора, които работят на компютър по цял ден. Високо кръвно, затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет, гръбначни изкривявания, болести на китките и врата и т.н. А седенето е много „активно практикувано“, ако сме честни.  Според американски статистики, местните жители прекарват половината си живот в седене, като тук дори не се отчитат часовете за спане. Тоест наистина се седи сериозно. Затова и в САЩ вече се ползва терминът „Болест на Силициевата долина“ (или „Болест на седенето“), описващ комплекса от здравословни проблеми, породени от дългото заседяване.

И до какво доведе медицинската статистика в крайна сметка? До новата офисна мода, която се усвоява все по-активно по света, а и у нас – работа прав. Има различни приставки или цели бюра, които позволяват на служителя да работи прав. (Радикалната форма на това нововъведение – работа на бягаща пътечка!) И тук офисният живот може да поеме по две крайно различни пътеки, според предвидливостта и щедростта на мениджърите. Единият вариант са бюрата, които са така устроени, че позволяват работа само в изправено състояние. И това е лошият и евтини вариант. Умният, но по-скъп вариант, е гъвкав – приставка, която позволява част от времето да работите прави, а друга част, седнали.

Е, какво мислите? Бихте ли искали да работите прави? През цялото време? Или само от време на време? Помислете си хубаво. И знайте, че Дания вече е първата държава, в която е задължително да направите избор между двата варианта и да го съобщите на ръководителите си. Поне така твърди един от производителите на подобни бюра за работа в изправено състояние. Каквото и да решите, не забравяйте, че хората, работещи прави, са изложени на опасността от други заболявания, които също не са никак пренебрежими. Да споменем само разширените вени и проблемите с кръста.

Ясно е, че няма идеална ситуация и всяко решение има добри и лоши страни. А аз ви препоръчвам една много забавна статия, в която авторът с прекрасна ирония е вдигнал мерника на новата мода да се работи прав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *