Най-шантавите 10 въпроса от интервюта за работа през 2014

Source: freedigitalphotos.net (Image by Stuart Miles)

Source: freedigitalphotos.net (Image by Stuart Miles)

Периодично ви пускам в този блог един любим списък – „Най-шантавите въпроси“ от интервюта за работа“. Подборката, традиционно, е на HR сайта Glasdoor, който работи с огромен масив от данни и наистина разполага с информация какви въпроси се задават на интервюта за работа в САЩ. И така, времето от последната класация се изтъркаля неусетно и се появи новият списък. Готови ли сте да разберете с какво се сблъскват невинни и напълно неподготвени кандидати за работа в големи и утвърдени компании? Наистина? Добре, четете и мислете как бихте се измъкнали от подобни ситуации, ако ви споходят. (Неангажиращо предлагам някои опции за отговори. Не, че е много вероятно да ви попитат нещо подобно и съвсем не, че е добра идея да се придържате към предложенията ми…)

„Какво бихте направили, ако сте единственият оцелял при самолетна катастрофа?“
Бих казал, че е хубаво да се прецизира – на остров, на самотен остров, в Аляска, в океана, или в центъра на Чикаго? Ранен ли съм? Заклещен ли съм? Трезвен ли съм? Щото, нали, от тези подробности зависят леките вариации в отговора.

„Кое е любимото ви парче от 90-те години?“
Зависи. Без алкохол – Where did you sleep last night (unplugged) на Nirvana. С алкохол – Sabotage на Beastie Boys. (Има и удължена версия на този отговор, но не бих я препоръчал на никого. Като се замисля, и съкратената по-горе, също не бих я препоръчал.)

„Ако се събудите и установите, че имате 2000 нови мейла, а можете да отговорите само на 300 от тях, как бихте подбрали на кои?“
Ако се събудя с 2000 мейла, които не са спам, просто ще реша, че не ми е ден и ще легна пак да спя. Да не се лъжем – 300 смислени отговора не може да напише и невротик с IQ 180.

„Кой би победил в кютек между Спайдермен и Батман?“
Да си припомним класическия виц: „С какво се убива Човекът Паяк (Спайдермен)? С Човека Чехъл!“ Мисля, че Човекът Чехъл би свършил работа и срещу Човека Прилеп (Батман), а и накуп срещу двамата. Не ли?

„Ако можете да имате машина, която произвежда стодоларови банкноти до края на живота ви, колко бихте платили за нея сега?“
Както споменах по-горе: детайлите имат значение. Ако произвежда законни банкноти, което не звучи твърде вероятно, следва ново питане – с каква скорост ги произвежда? Ако са незаконни, не им я ща машината, да си я държат и да си ходят с нея в затвора.

„Какво закусвахте?“
По стара рецепта, изядох една жива крастава жаба точно днес, за да съм сигурен, че нищо по-неприятно няма да ми се случи през целия ден.

„Как бихте описали жълтия цвят на някого, който е незрящ?“
Трябва първо да се разбере, дали незрящият има и синестезия. Ако няма… е, няма.

„Ако ви накарат да разтоварите един Боинг 747, пълен с желирани бонбонки, какво бихте направили?“
Аз мога да припадам артистично и при по-скромни задачи, да ви кажа…

„Колко хора са излетели миналата година от Чикаго със самолет?“
Трима. Не са ли трима? Шегувам се – точно толкова, колкото са и кацнали в края на респективния полет, уверявам ви. В самолетите се следи изкъсо никой да не изчезва по време на полет.

„Коя е любимата ви принцеса на Дисни?“
Откак имам малка дъщеря, всичките вече ги чувствам като роднини, а не е хубаво да се предпочитат едни пред други роднини.

3 comments

  1. Христо Дойнов каза:

    На мене подобни въпроси грам не ми се нравят – сигурно съм твърде дърт 🙂 Но някой от примерните отговори определено са вдъхновяващи 😀

  2. Nikolai каза:

    Има и по шантави на интервю в България шефа, който е кореец да ви попита дали харесвате секретарката му и дали бих те и направили дечица – примерно едно или две? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *