Преговори за заплата – 5 основни принципа

Source: freedigitalphotos.net (Image by Ambro)

Source: freedigitalphotos.net (Image by Ambro)

Надявате ли се, че тази година ще получите страхотна оферта за работа? Или разчитате, че шефът ви ще ви повиши заплатата скоро?

Какъвто и да е случаят, принципно, повечето хора изпитват затруднения, когато се стигне до разговори за заплатата. Мнозина никога не си искат повишение, други, приемат каквото им предложат, когато ги назначат в нова компания.

Разбира се, в трудните икономически времена, които постоянно ни съпътстват от 2008 г. насам, темата за парите е доста деликатна. Но няма да е грешка, ако си поставите за цел тази година да се продадете за парите, които реално заслужавате. (Ако се продадете за два пъти повече, драснете два реда как точно сте го постигнали…) По тази причина, предлагам ви да обмислите пет принципа, когато се стигне до преговори за заплащането.

1.Ако можете да си го позволите, избягвайте да приемате първата оферта

Когато обсъждате заплащането си в нова компания, не бързайте да кажете „да“. Вместо това, кажете на работодателя, че ще обмислите на спокойствие офертата му и ще дадете по-късно отговор. Помолете за отсрочка от 24 до 48 часа.През това време обмислете наистина спокойно, дали отправената оферта е реалистична. След това се пригответе да отправите контрапредложение и да изтъргувате по-висока заплата.

2.Не казвайте първи сумата

Изкуството на преговорите за пари е основно в начина да накарате работодателя първи да излезе с предложение. Изключение прави случаят, когато работодателят е наясно с този малък „финт“ и попита какви са очакванията ви. Можете първоначално да отговорите, че бихте искали да знаете какво си представя компанията като справедливо заплащане или каква сума е отделила за позицията. Ако това не помогне и ви попитат втори път, не се дърпайте и обявете предварително намислена сума. Не е лошо, ако тя е по-висока от онази, която реално искате и очаквате. Ако я получите, чудесно. Ако ли не, поне ще има в каква посока да „падате“.

3.Дръжте емоциите си под контрол

Разговорите за пари могат да са влакче на ужасите за емоциите ви. Страх, стрес, вълнение, фрустрация, надежди – всичко това може да превземе сърцето ви в определен момент от процеса. И именно заради важността на този тип разговори, не се поддавайте на емоции. Запазете хладнокръвие, позитивна нагласа и професионално отношение.

4.Не пропускайте да договорите допълнителни придобивки

Мнозина така се фокусират върху разговора за основната заплата, че напълно пропускат останалите придобивки от социалния пакет. Опитайте се да си договорите бонуси за представянето, допълнително медицинско осигуряване, застраховки, карти за спорт, ваучери, служебен автомобил, заплащане на телефонната сметка или каквото и да е, което ви е важно и може да се сложи на масата на преговорите. Често пъти мениджърите, когато не могат да ви дадат заплатата, която искате, са склонни да ви предложат повече бонуси и придобивки, за да ви спечелят или задържат като служител.

5.Потърсете баланса между това, което смятате, че струвате и възможностите на работодателя

Много важно е да знаете колко струвате на пазара на труда, но и колко може да си позволи работодателят. Не е разумно да поискате повече и да не си направите предварителното проучване. Ако кандидатствате в малка неправителствена организация с ограничено финансиране, очевидно е, че не можете да поискате същата заплата, каквато при голям международен концерн.

Преговорите за заплатата и придобивките са труден процес, но могат да са много ползотворни за кариерата ви. Важно е да получите такава заплата, която да ви удовлетворява, мотивира и да ви предоставя възможностите да живеете без големи трудности, за да можете да се съсредоточите върху реалната си работа. Пожелавам ви да постигнете всичко това през тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *