Офисът – перфектният инкубатор на вируси

Source: freedigitalphotos.net (Image by dream designs)

Source: freedigitalphotos.net (Image by dream designs)

В разгара на вирусния тайфун, който обикновено наричаме „зима“ в България, не е лошо да се ограмотим по някои аспекти, свързани с работата и болестите. Офисите например, са истински инкубатор за вируси. И това е наистина лоша новина.

Онова, за което само се досещаме, бе потвърдено миналата година от учени. Резултатите от проучването им бяха представени на научна конференция и потвърдиха, че в офисните пространства вирусите се размножават и разпространяват перфектно.

Експериментът е прост, но показателен. В офис са „посети“ безобидни вируси, за да се установи колко бързо и колко далече ще се разпространят те. Служителите пък били снабдени с „оръжия за борба с нашествениците“ – дезинфектанти и мокри кърпички със спирт. Използван бил вирусът MS-2, който заразява само бактерии, безопасен е за човека, но е подобен на други опасни за хората вируси.

Проучването показало, че вирусът се прехвърля върху 40-60% от служителите и заразява същия процент от офисните повърхности – дръжки на врати, асансьорни копчета, принтери. В един от случаите например се наблюдавало полепване на вируса по ръцете на 50% от служителите в офис с 80 колеги. При това, само в рамките на три часа. Център на разпространението на заразата станала кухнята с кафе машината.

Във втора част на експеримента бил изследван ефектът на дезинфектантите. Хората, които използвали такива и почиствали веднъж дневно работното си място, били само 50% от всички служители, но това редуцирало следите от вируси по офисните повърхности с 80%. Още по-обнадеждаващ бил фактът, че след почистване на целия офис с дезинфектанти, нововнесените вируси успели да постигнат концентрации с 99% по-ниски от стандартните.

Цялото проучване установило два важни факта. Първо, офисите са идеален терен за разпространение на вируси. Второ, борбата с тях е до голяма степен възможна, ако се използват мокри кърпички и дезинфектанти системно.

Ако след всичко това още не сте тръгнали към аптеката за покупка на „оръжия“, не се сърдете, че боледувате често. Може би, не се стараете достатъчно.  🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *