Archive for февруари 27, 2015

Петъчен HR и офисен хумор (CXCVI)

Source: someecards.com

Source: someecards.com

3 ефективни начина да подобрите LinkedIn профила си

LinkedIn

Независимо, дали използвате LinkedIn за нетуъркинг или търсене на работа, едно условие за успех си остава неизменно – да изградите успешно личния си бранд. Това не само ще ви помогне да наложите успешно професионалния си имидж, но и ще помогне на потенциалните ви „връзки“ да разберат какво можете да им предложите и защо е добре да установят контакт с вас.

Най-важният елемент в профила ви е заглавието на профила.Именно то се показва до името ви при търсенията в сайта. Стандартно LinkedIn използва последната ви посочена длъжност за заглавие. Така на практика, заглавието на профила ви е – Името ви, Длъжността ви, Компанията ви. Тъй като потенциалните ви нови контакти виждат първо именно това заглавие, важно е да знаете как да го използвате във ваша полза. То трябва да съдържа правилните ключови думи и да има притегателна сила. С две думи, да накара хората да кликнат на него.

Ето и няколко полезни правила за добро структуриране на заглавието.

Read more

Интервюто за работа – Какво казвате / Как звучи?

Може да звучи като шега, но не е. Именно така се развиват много интервюта за работа. Отговорите на въпросите са клиширани, неискрени, а понякога, откровено глупави. Имайте го предвид, за да не си провалите шансовете за назначение и не бъдете сред показаните кандидати.

Read more

Основни грешки в мотивационното писмо

Source: freedigitalphotos.net (Image by artur84)

Source: freedigitalphotos.net (Image by artur84)

Както неведнъж съм споменавал, писането на добро мотивационно писмо е изкуство. И са малцина онези, които го владеят.

Някои експерти са на мнение, че мотивационното писмо е задължително, дори да не е специално изискано от работодателя в обявата за работа. Този документ на практика ви дава възможност да се представите като професионалист и да покажете, че имате умения и мотивация, подходящи за позицията, по която кандидатствате. Ако не изпратите мотивационно писмо, някои работодатели могат да си помислят, че не разглеждате обявата им сериозно и просто ви мързи да си направите труда за малко допълнителна работа. Важността му става още по-първостепенна, ако самото ви CV повдига въпроси и притеснения – дълго време сте били безработни, нямате специални умения или сертификати и т.н.

И така, ако искате да станете „джедаи“ и да овладеете „светлата страна на силата“ при писането на мотивационни писма, имайте предвид следните често допускани грешки и се старайте да ги избягвате на всяка цена.

Read more

В три изречения (CXLIII)

NDK

След около две седмици (на 10 и 11 март в НДК, София) ще стартира най-големият младежки кариерен форум в България – „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ 2015.

Всички млади хора, които искат да направят кариерния си старт в живота, е добре да си запишат тези дати.

А работодателите, които ще участват на изложението, имат само още няколко дни на разположение, за да се възползват от опцията „Предварително медийно отразяване“.