Властта променя гласа

Учени от Columbia School of Business установиха експериментално, че когато хората се сдобият с власт, гласовете им автоматично стават по-гръмки, но губят известна вариативност и стават по-монотонни.

„Това означава, че гласовете им принципно стават по-динамични, но и по-контролирани”, обяснява наблюдението проф. Адам Галински. Именно той, със свои колеги, е провел експеримента.


Самата опитна постановка включвала 161 студенти, които прочели на глас еднакъв текст. След това, същите студенти били въвлечени в упражнение по преговори. Половината от тях получили различни високи властови позиции и били подтикнати да мислят за периоди от живота си, когато са имали „вътрешна информация” или власт. Другата половина от участниците в експеримента получили ниски властови позиции за упражнението.

Когато се задълбочили в експеримента, участниците с високи властови позиции променили гласовете си по съвсем измерими критерии. Контролна група слушатели оценявали промените и били в състояние да посочат кои от студентите имат власт.

Учените коментират, че на практика, властта променя психологическото състояние на индивида. Не случайно се казва, че някой е „опиянен от властта”. Реално, трите ефекта, които се наблюдават у хората с власт са намаляване на хормона на стреса (кортизол), активиране на дейностно-ориентирана част от мозъка и повишаване на самоувереността. Това лесно обяснява, защо хората се стремят към власт – цялостното усещане е просто приятно.

Интересно наблюдение в горепосочения експеримент е, че мъжете и жените в равна степен са податливи на вокалната промяна, идваща с властта.

Разкритията на учените звучат на пръв поглед като лоша новина за кротките и тихи хора. Истината обаче е, че промяната настъпва на подсъзнателно ниво, така че, твърде целенасочени тренировки за промяна на гласа не са необходими. Те се случват автоматично с повечето хора на власт.

Безспорно е, че гласът е силно оръжие. Мнозина политици осъзнават този факт и специално тренират самоувереност и контролирано говорене пред публика. Маргарет Тачър е била именно един от най-известните примери в тази насока. Можете сами да се уверите в промените, настъпили в начина на нейното говорене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *