Веселин Георгиев за наградата си от Forbes България и нещата от офисния живот

VGВеселин Георгиев. Нашият голям IT човек в JobTiger. Веско е голям по няколко линии. Той е Chief Technical Officer при нас, има докторска степен и е едър симпатяга, който дълги години се е занимавал с борба (ама все забравям „свободен” или „класически” стил).
Веско спечели миналата седмица съвсем заслужено втората награда за категорията „Служител на годината” в престижната бизнес класация на Forbes България. Това бе отличен повод да го поразпитам накратко, защото не посмях да е „надълго”, при тоновете му ангажименти. Ето, какво разказа той.

 

Кратки автобиографични данни (къде и какво си учил и завършил, какво си работил…)

Ще започна още от средното си образование, което смятам, че изигра ключова роля в по-нататъшното ми развитие. Завърших математическа гимназия с концентрирано обучение по математика, информационни технологии и английски. Това ме накара да продължа в тази посока и висшето си образование. Продължих в УНСС, където учих „Бизнес информатика“, интересна специалност, която не е изцяло техническа, а по-скоро набляга на икономическия аспект на информационните технологии и тяхното приложение. Продължих степен магистър отново в УНСС, като специализирах в Бизнес Интелигентни Системи, а последната част от образованието ми беше защита на докторска степен, свързана с управление на процеса по разработка на софтуерни проекти.
Още от втори курс, като студент, работя по специалността, като твърдо вярвам, че студентите учещи информатика, трябва да съвместят обучението и работата. Това е така, защото в университета програмата обикновено е изостанала спрямо тенденциите, в следствие на динамичното развитие в сектора. Работата ми е преминала основно през компании занимаващи се с разработка на интернет технологии и дигитален маркетинг, а позициите, които съм заемал са от младши разработчик до технически директор. Също така за кратко водех курсове по информатика в УНСС, а към настоящия момент в ДжобТайгър отново заемам позиция Технически директор и отговарям за развитието на интернет проектите и цялото информационно обслужване на компанията.

Веско, поздравления за чудесното отличие. Как се стигна до него?

Благодаря ти! Всъщност не зная! 🙂 Може би човек трябва да обича това, което прави, да го прави с желание и усърдие и да се забавлява междувременно. Определено не мога да дам конкретна рецепта, както за успех, така и за кариера, но съм сигурен, че този принцип е в основата на всичко!

Какви са критериите за наградата, какви качества и постижения трябва да демонстрира човек, за да бъде номиниран и да спечели?

Тук отново ще отговоря, без да зная отговора напълно, тъй като решението за моята кандидатура беше взето от колегите ми в JobTiger, както и самата кандидатура беше подготвена от тях. Като това за мен беше огромна изненада и съм изключително признателен! Мисля, че отново ключова роля играе предишният принцип, за желание и усърдие, както и чисто човешки взаимоотношения. Всъщност, за постигането на добри резултати не са достатъчни само личните усилия, от изключително значение е целият екип на компанията да бъде сплотен и да работи за постигане на целите, а в JobTiger той е повече от страхотен и целеустремен! Относно оценката от страна на журито на Forbes, предполагам, че ключови са били резултатите на компанията, свързани със секторите, в които моята работа има пряко отражение през дадената година, също така и лични постижения през годината.

Как преминава приблизително работният ден на един „служител на годината”?

Като цяло, не мисля, че се различава по някакъв начин от работния ден на всеки. По-скоро работният ден в IT отдел мога определя, като нестандартен и разнообразен. За разлика от всеобщото схващане, че IT специалистите работят едно и също нещо всеки ден, мога да кажа, че е точно обратното и работата всеки ден е различна, изпълнена с нови предизвикателства, изключително динамична и отговорна.

Подобна награда изглежда отлично в CV-то на всеки човек. Нали сега няма да ти хрумнат еретични идеи да си търсиш нова работа? 🙂

🙂 Това би било интересно развитие на нещата, предвид ролята на компанията за достигането до тази награда. Иначе си прав, че е хубава декорация за CV-то 🙂

За финал – някакъв работещ съвет за постигането на подобен успех? Хората сигурно биха искали да бъдат на твоето място, а кой би могъл да ги насочи по-добре от теб…

Не обичам да давам съвети, особено за работа, тъй като тя е строго индивидуална. Една задача може да се завърши по стотици начини, без да има правилен, като смятам, че това важи и за кариерата. Единствено трябва да се спазва принципът, който по-рано споменах, а именно, че човек трябва да прави това, което обича.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *