Разсейването – бич за работната продуктивност

Source: freedigitalphotos.net (Image by ddpavumba)

Source: freedigitalphotos.net (Image by ddpavumba)

Работата в офис, с няколко колеги в помещението, е ежедневие за мнозина хора. Но е и проблем. Ново проучване, проведено от учени от Michigan State University доказва онова, което повечето от нас знаят интуитивно – разсейването, дори когато е краткотрайно, умножава съществено допусканите грешки.

Форматът на проучването е прост. 300 студенти са получили сложна и многоетапна задача на компютър. След всяка шеста изпълнена стъпка от задачата, на екрана се появявал прозорец, изискващ въвеждането на няколко символа, за да продължи работата. При първия опит, от студентите се е искало да попълнят в прозореца 4 символа, което резултирало в 4.4-секундно прекъсване на работата. При втория опит, символите били сведени до два, което пък довело до 2.8 секунди прекъсване на работата. Резултатът е стряскащ – след „дългото” прекъсване, студентите направили 3 пъти повече грешки от нормалното, а при „краткото”, два пъти повече от обичайното.

Учените свели причините за всичко това до три основни фактора.

Първо, когато обработвате мисловно прекъсващия стимул, вие се фокусирате върху ирелевантна задача, спрямо приоритетната.

Второ, при прекъсване се нарушава „потокът на разбирането”, така че при връщане на основната задача, човек изпитва затруднения да направи скока от един проблем към друг.

И трето, прекъсванията нарушават акуратността на „припомнянето”. Тоест за вас става много по-трудно да си спомните правилно нещата.

Всички сме чели и чували за методи, които подобряват концентрацията – да не поглеждаме непрекъснато в социалните мрежи, да не си четем мейла на пет минути, да си изключим телефона и какво ли още не. Това не са нови изобретения, но числата от горното проучване са истински шамар в лицето и наистина дават стимул да се опитаме да бъдем по-дисциплинирани и концентрирани.

И едно лично наблюдение, доказващо напълно горните данни. Докато пишех този текст, ми изскочи един мейл, мернах го с периферното зрение и моментално допуснах няколко глупави грешки, които ми показаха, че докато съм смятал, че работя, мозъкът ми е бил зает с нещо съвсем друго. Всичко това ми загуби време, енергия и ме раздразни истински. Тествайте върху себе си и ще видите, че и вие не сте защитени от подобни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *