Защо е добре да кандидатстваме по обяви, изискващи мотивационно писмо?

Source: freedigitalphotos.net (Image by 89studio)

Source: freedigitalphotos.net (Image by 89studio)

Случва се, случвало се е и ще продължава да се случва – има обяви за работа, които изискват CV-то на кандидата да бъде съпроводено от мотивационно писмо. Няма начин да не сте попадали на подобни обяви. Интересното е, че те се появяват крос-секторно и транс-позиционно, ако мога да си позволя подобни словесни конструкции. Иначе казано, появяват се в най-различни сектори и често, независимо от нивото на позицията. Има случаи да се изисква мотивационно писмо от кандидати за продавачи в заведения за бързо хранене, друг път изискването е закачено за позиция на среден управленски състав в маркетинга.

Имаше времена, когато нямах никаква представа от HR-кухнята и се чудех дълго и старателно върху цялата концепция за мотивационно писмо. Нали кандидатствам, аджеба – не е ли това достатъчно ясен сигнал, че съм мотивиран? Защо е нужно да съчинявам префърцунени текстове, които са едновременно насилие над честността ми и обида към досетливостта на четящия ги? Всъщност, ако трябва да сме съвсем откровени, аз и до ден днешен съм запазил за лично ползване част от тези съмнения, но се старая да не ми личи, а и наистина не ги препоръчвам на никого, който иска да сполучи кариерно.

Но, извън това, концепцията за този документ не е напълно нелогична и става все по-работеща в днешните сложни времена на работния пазар. Казвал съм го и друг път, но отново ще го припомня – знаете ли по колко човека кандидатстват за всяка отворена позиция? А знаете ли, колко стават, ако позицията е и добра, освен отворена? Правилно се досещате – купчината с кандидатури на бюрото на HR-а или рекрутъра може да се срути под собствената си тежест. Мнозина търсят отчаяно работа, готови са на всякакви компромиси, кандидатстват навсякъде, образно казано, стрелят с джепане, пък дано уцелят нещо. Това е много досадно и уморително за онзи, който трябва да подбира хора. Ако не погледне всяко CV, рискува да изпусне ценен кандидат, а и ще е непрофесионално. Ако пък погледне всяка кандидатура, цели работни дни си заминават. Как е правилно да се процедира? И, ето, тук на HR-а идва на помощ мотивационното писмо. Слага се такова изискване към обявата и какъв е резултатът? Много просто – огромна част от напълно неадекватните кандидатури просто не пристигат в пощата на специалиста по подбор, а сред останалите може да се подбира и по втори ключов критерий, освен по схематичната автобиография. Това облекчава процеса на подбор съвсем истински.

Как можете да се възползвате вие като търсещи работа? Много просто – кандидатствайте активно по подобни обяви, които изискват мотивационно писмо (ако разбира се, отговаряте на условията). Първо, ще имате по-малка конкуренция. Хората ги мързи, дори когато трябва да инвестират в толкова важни занимания, като търсенето на нова работа. Второ, имате добра възможност, ако сте талантливи писачи и добри психолози, да напишете текст, който да грабне вниманието на подбиращия. Тоест имате още една реална възможност да изпъкнете. Да, досадно е, да, отнема повече време, да, не е сигурно, че непременно някой ще го прочете. И все пак, имайте наум тази опция да се борите в по-слабоконкурентна среда и не пропускайте да се възползвате от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *