Последните 10 минути от работния ден – как да ги използваме пълноценно

Source: freedigitalphotos.net (Image by jesadaphorn)

Source: freedigitalphotos.net (Image by jesadaphorn)

Как прекарвате последните десет минути от работния си ден обикновено? Може би различно, може би закопани до ушите в работа, а може би броите секундите гледайки постоянно часовника и в точния час се омитате без едно „довиждане“ към колегите. Всъщност това е напълно разбираемо в тези динамични и натоварени времена. Работата е там обаче, че можете да използвате последните минути от работното време по-смислено и ползотворно, както правят много от успешните бизнесмени и кариерно успели хора. Ето и няколко прости, но практически полезни идеи.

Обновете си списъка със задачи

Ако работите в динамичен офис и имате различни отговорности, нормално и препоръчително е да си поддържате актуален „to do“ списък, списък с предстоящите задачи. Изключително разумно е да отделите част от последните 10 минути в офиса, за да проверите как се движите по списъка и дали сте постигнали поставените за деня цели. Денят все още е пресен пред вътрешния ви взор и няма опасност да пропуснете нещо, ако го оставите за следващата сутрин. Пък и при редовно извършване на тази „операция“, постепенно ще разберете, дали работите и планирате ефективно и какво трябва да промените в тази насока, за да постигате повече работни успехи. Например, ако постоянно виждате, че поставените цели не са достигнати, то или планирате твърде оптимистично, или работите относително бавно.

Подредете си бюрото и десктопа на компютъра

Почти всеки работен проект, като изключим творческите, отнема повече време, ако не работите организирано. Ако бюрото и компютърът ви са прилежно подредени, ще ви е по-лесно да приоритизирате задачите си. А това също ще ви помогне и да си намирате по-лесно важните документи, когато ви потрябват. Подредените файлове и подредените книжа са винаги от полза в работата, а поддържането на ред е лесна задача, ако го правите ежедневно.

Размислете над деня

Успелите хора не мислят само за проектите, те отделят време да порефлектират върху изминалия ден – кога и какво се е получило или не се е получило, как можеше нещата да станат по-добре, кой може да ни е разбрал погрешно. Ако не учите и не се подобрявате постоянно, значи не се развивате.

Поставете си целите за утрешния ден

Добрите професионалисти имат за всеки следващ ден списък с цели за постигане и още от предния ден са набелязали най-важните задачи предварително. Отделете минутка, за да си ги запишете и да ги подредите по важност и спешност. Ако се научите да си подреждате мислите на хартия/файл и да не ги оставяте да витаят в главата ви, вие значително подобрявате шансовете си да имате хубава и спокойна вечер, в която да не мислите за работа.

Кажете приятелски довиждане

В днешно време, обикновеното и чистосърдечно „довиждане“, е доста подценено, а изисква минимални усилия. С него напомняте на шефа и колегите си, че и те са човешки същества, а не само машини, с които работите заедно. Само не го правете механично и хладно, за да не развалите цялата идея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *