„Кой е най-големият ви недостатък?“ – 4 принципа за правилен отговор

Source: freedigitalphotos.net (Image by Keerati)

Source: freedigitalphotos.net (Image by Keerati)

Интервюират ви и нещата вървят добре. Говорите за способностите си, за опита си, за силните си страни. И точно тогава, интервюиращият ви „застрелва“ с въпроса „Кой е най-големият ви недостатък?“. За повечето хора, това е най-трудният за отговаряне въпрос.

Начинът, по който ще излезете от ситуацията, казва на HR мениджъра много за характера ви, затова е и особено важно как ще отговорите. Принципно, няма правилен отговор, но има много неправилни. Интервюиращият иска да чуе всъщност истории от миналото ви, които показват в какво не сте добри, но същевременно дават сигнал, че сте осъзнали недостатъка си и работите по преодоляването му. Всички хора имат недостатъци, ценни са обаче онези, които се борят с тях и могат да понесат градивна критика в бъдеще. И така, за да не ви хванат „по бели гащи“, каквато често е целта на този въпрос, имайте наум следните прости правила при отговарянето.

 

Знайте недостатъка/недостатъците си

Ако не знаете основния си недостатък, направете някоя онлайн анкета за изследване на личността и разберете. Всеки има специфични силни страни и недостатъци. Ако не си знаете недостатъците, вероятно е да не си знаете и силните страни. Това ще направи офисната ви полезност много съмнителна и шансът един прозорлив HR да ви наеме става доста близък до нула.

Бъдете честни, но не прекалявайте

Не отговаряйте глупаво. Например, „твърде много се вглеждам в детайлите“ е ужасен отговор за човек, който кандидатства за работа, свързана с много детайли. Няма да ви наемат, заради недостатък в основната сфера на вашата дейност. Бъдете честни и кажете недостатък, но все пак се постарайте, той да не бъде от централна важност за вакантната позиция. Именно по тази причина е наложително да прочетете внимателно описанието на позицията и търсените компетенции предварително. Ако кандидатствате за счетоводител и кажете че сте разсеяни или не можете да следите числа, сами си отрязвате главата. Може обаче да кажете, че сте относително слаби отборни играчи. Това не е особен проблем за един счетоводител в повечето случаи.

Покажете как сте преборили недостатъка

Бъдете готови да демонстрирате как ваш недостатък в миналото е бил преборен или в момента го преодолявате. Особено сполучливо ще е, ако можете да покажете, как сте го превърнали във ваше предимство. Полезно е, ако сте в състояние наистина да разкажете „история на успеха“ и да подковете казаното с недвусмислени примери.

Винаги споменавайте само свързани с работата недостатъци

Уверете се, че ще кажете само бизнес-недостатъци. Рекрутърите и HR мениджърите не искат да слушат за личните ви недостатъци, те искат да разберат какво ви куца в офиса. Интервюто за работа не е раздел на вестник „Лична драма“, там се говори делово. Не го забравяйте, за да не изглеждате като идиот.

Бонус съвет

И, вижте – наистина не излизайте с лафа „Перфекционист съм“ или „Работя твърде много“. Интервюиращите не са идиоти, дори и да не им личи. Бъдете напълно сигурни, че този блъф са го чували вече около пет милиарда пъти и в секундата, когато го чуят отново, ще изгорят от желание да ви бият шута. Основателно, мен ако питате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *