Избягване на стреса в работата

Source: freedigitalphotos.net (Image by Stuart Miles)

Source: freedigitalphotos.net (Image by Stuart Miles)

В много офиси стресът се счита за обичайно явление. Факт е обаче, че твърде много стрес се отразява зле на на продуктивността и здравето ви. Големият успех е в това, да знаете как да се справяте с количествата стрес. Мнозина смятат, че работната обстановка и обстоятелствата в офиса не са под техен контрол. Да, наистина не можете да контролирате всичко в работата си, но не сте и безсилни. Управлението на стресае много по-успешно, ако се концентрирате и мислите за аспектите, които можете да контролирате.

Затова, ето и няколко кратки съвета за управлението на времето и стреса, които ще ви помогнат да контролирате по-успешно трудните ситуации и да не си скапете живота непоправимо.

Балансирайте работата и свободното време

Анализирайте дневния си график и отговорностите си в офиса и в личния си живот. Направете си списъци с нещата за правене и изчислете колко време ви е необходимо за свършването им. Опитайте да балансирате времето за работа и времето за личен и семеен живот. Проучете и хранителните си навици, както и времето си за сън. Опитайте да се храните балансирано (без да изпадате в маниакални диети за здравословно хранене) и да спите достатъчно.

Не се претоварвайте

Чисто човешки не е възможно да работите системно по 8-9 часа. Мнозина се заблуждават, че ако работят осем часа без почивка, ще отметнат повече задачи. Не е така. Така човек само си повишава стреса, намалява си продуктивността и свършва повечето задачи некачествено. Затова, не се претоварвайте със сто неща едновременно и си планирайте задачите така, че да имате и почивки. Ако все пак наистина имате много работа, приоритизирайте между „би трябвало” и „трябва”. Махнете от списъка си задачите, които не са наистина приоритетни.

Отивайте в офиса по-рано

Опитайте се, както и друг път съм съветвал, да пристигнете в офиса малко по-рано. Дори и 10-15 минути преднина ви дават добра възможност да свършите повече работа – около вас няма хора, които да ви пречат и сте още свежи. Освен това, по този начин започвате работния ден спокойно, а това се отразява на производителността ви цялостно.

Почивайте правилно и редовно

Не работете без паузи. Максимум на 50 минути почивайте поне по десет. Разходете се наоколо или навън, пийте един чай, протегнете се и се раздвижете. Седенето на едно място е уморително и затъпяващо с времето.

Този тип презареждане на батериите ви е наистина ефективен и полезен. След паузите сте много по-ефективни, а често, и по-мотивирани.

Стресът е станал ежедневие и начин на живот за много хора. Внимавайте – многото стрес уморява и разболява. Ако подходите към живота си систематично и балансирано, разграфите времето си, почивате, спите достатъчно и се движите, работата ви ще стане по-лека и по-продуктивна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *