Когато интервюто за работа не върви добре

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: stockimages)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: stockimages)

Всички се надяваме да се представим добре на интервю за работа, но това не винаги се осъществява. Провалът може да дойде по различни причини. Може да е заради нас: закъсняваме за срещата, не установяваме контакт с интервюиращия, изтърсваме някоя глупост. А може да е и заради интервюиращия, който говори твърде много, не ни слуша, задава странни въпроси или прекъсва срещата поради внезапен ангажимент.

Каквото и от тези неща да се случи, не се отчайвайте и имайте наум следните препоръки.

Закъсненията

Дори и най-старателните и точни хора понякога закъсняват за срещи. Обикновено е по независещи от тях причини. Затова, ако се окажете в подобна ситуация, не се паникьосвайте. Видите ли, че сте на път да закъснеете за уговорено интервю, просто звъннете по телефона на отсрещната страна. Поемете вината, извинете се учтиво и ясно заявете колко очаквате да закъснеете. Така ще демонстрирате, че уважавате интервюиращия и цените неговото време. В повечето случаи подобна стратегия на добро възпитание напълно върши работа.

Неопитен интервюиращ

Някои HR-и или рекрутъри са неопитни и не знаят как да проведат правилно интервю. Те не задават точните въпроси и се оплитат в разговора. При такъв сценарий, можете да поемете контрола в свои ръце по един дискретен начин. Помислете какво не са ви попитали, а е трябвало, и кажете нещо от типа на: „Може би, мога да ви разкажа малко за опита ми…” или „Нека ви разкажа за подобна ситуация, в която бях замесен и как разреших проблема…”.

Друг добър начин да вкарате разговора в релси е като зададете собствените си въпроси. „Можете ли да ми разкажете как минава типичният работен ден на служителя, който смятате да назначите?”, „Какви са основните проблеми и предизвикателства за тази работа?”, „Как оценявате постиженията на служителите си?” и други подобни питания са винаги уместни. Пък и когато ви отговорят, ще можете да влезете в разговор и да дадете пример защо бихте били подходящи за позицията.

Лоши въпроси

Има интервюиращи, които обичат да задават неприятни или направо странни въпроси. Преглътнете този факт и отговорете според силите си. Може, както и често се случва, да няма правилен или грешен отговор, а целта на питането да е проверка на начина ви на разсъждение. Е, поразсъждавайте на глас.

Благодарственото писмо

Както и да се развие интервюто ви, не пропускайте да изпратите след него персонализирано благодарствено писмо на интервюиращия. Благодарете за отделеното време и внимание, покажете отново заинтересоваността си към позицията и кажете някои от нещата, които сте пропуснали да споменете при разговора.

Има и поне още една причина, поради която интервюто може да се провали – двете страни просто не се харесват. Тук не можете да направите нищо особено, просто трябва да преглътнете фактите. С повечето други ситуации можете да се справите, ако следвате горните съвети. Помнете, че всяко интервю е полезен опит за вас. Ако извлечете поуките от него, при следващото интервю ще сте по-добри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *