6 въпроса, които ще ви помогнат да сте по-добри лидери

Source: freedigitalphotos.net (Photo by:  Master isolated images)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Master isolated images)

Лидерите и успяващите хора имат принципно някои общи черти. Една от тях е, че са рефлективни и саморефлективни хора. Тоест те си задават въпроси за нещата и за себе си и се учат от отговорите. Ако управлявате компания, стартъп или екип, няма да е лошо и вие да си изградите подобни навици, защото може да се окаже, че именно те ще ви помогнат да изпъкнете и да се отличите като успешен мениджър и предприемач. Тук ще видите 6 полезни въпроса, които е добре да си задавате ежедневно.

Работих ли за постигането на моите цели днес?

Успешните лидери разбират важността на целеполагането във всичко – от краткосрочните мотивационни цели до дългосрочните визии за развитие на екипа. Съсредоточаването върху целите ви ще ви помогне да организирате дейностите си и да извлечете максимума от амбициите си.

Какви лоши навици трябва да премахна?

Лошите ви навици – а всички имаме такива – могат да навредят на имиджа и бизнеса ви. Има истински смисъл в това да се опитвате ежедневно да ги идентифицирате и изкоренявате, замествайки ги с такива, които ще ви служат по-добре.

Какво ме мотивира днес?

Мотивацията е онази сила, която ви движи напред. Тя е вътрешният ви подтик да успявате, да работите, да се развивате. Затова е полезно да държите под око нещата, които ви мотивират и зареждат.

Бях ли свестен човек днес?

Характерът е донякъде вроден, но търпи голямо развитие при добро желание. Добрият характер е ценна и доста рядка черта. Хората обаче харесват добри и свестни хора и работят с тях и за тях с по-голямо удоволствие. В този ред на мисли, не е никак излишно, освен по чисто човешки причини, да се стремите да сте свестни хора и поради бизнес ползите от това.

Какви грешки допуснах днес и какво научих от тях?

Всички грешим и се проваляме. Важното обаче е как реагираме при грешките и какво извличаме от тях. Например, една грешка, която хората често допускат, е да смятат, че провалите им са винаги в резултат на външни обстоятелства, а те самите са направили всичко перфектно.

За какво съм благодарен днес?

Винаги ще има лоши и добри дни, лош и добър късмет. Но и от доброто, и от лошото, могат да се извлекат ползи, поуки и причини да сме благодарни. Чувството за благодарност действа приятно и смиряващо на повечето хора и им помага да имат ясен поглед за важните неща в живота.

Ако искате да бъдете по-успешни и добри бизнесмени и лидери, създайте си навика да си задавате правилните въпроси. Защото правилните въпроси могат да ви доведат до правилните отговори. Не винаги, но често.

Включихте ли се вече в конкурса ни „Книгата, която ме вдъхновява“? Няма да сгрешите, ако го сторите, а и може да спечелите награди – хубави книги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *