5 правила за мейл-етикет при търсене на работа

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Kookkai_nak)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Kookkai_nak)

Изкуството и практиката на служебните мейли са се превърнали в нормативен стандарт в днешно време. Повечето рекрутъри и HR-и предпочитат комуникацията през мейл, вместо телефонните разговори – поне в първоначалните етапи на подбор. Просто им е по-лесно ефективно да следят и запазват информацията си по този начин. За нещастие, това води до огромно натрупване на писмена кореспонденция ежедневно и така може да се окаже, че дори и минимални грешки в мейлите ви са в състояние да ви декласират от надпреварата за дадена позиция. Но, няма нужда това да се случва.

Поставете се на мястото на рекрутъра за малко. Ако вече сте отворили стотина мейла за деня, в мига, в който забележите и най-малката грешка, най-вероятно е да престанете да четете писмото веднага. За да избегнете тази неприятност, можете да се придържате към следните правила.

Прочетете внимателно изискванията на обявата

Трудно е да си представите, колко много мейли постъпват при един HR или рекрутър, които не съдържат нужната информация. Например, ако в обявата е написано „Моля, посочете номера на обявата, по която кандидатствате” или „Отговорете на следния въпрос в текста на мейла”, можете да се обзаложите, че стряскащо голяма част от хората не го правят – пускат мейла си, без да включат изисканото от тях. Не бързайте. Прочетете внимателно указанията към обявата, проверете си мейла два пъти, дали всичко е включено и дали сте прикрепили файловете, които искате и чак тогава пратете писмото.

Отървете се от стари и неподходящи мейл адреси

В даден момент надраствате мейла си, който е бил pi4a18@hotmail.com. Необходимо е мейл адресът ви да отговаря на зрелостта и сериозността ви. Дори и да сте добър кандидат за обявената позиция, ако мейлът ви изглежда несериозно или е в някакъв неподходящ домейн, има голяма вероятност да бъдете пренебрегнати.

Проверете правописа

Ако сте забелязали обява, която много ви е развълнувала и е подходяща за вас, има вероятност да сте написали едно бързо писмо на рекрутъра и да сте го изпратили без втори поглед. Лоша идея. Така е много вероятно да сте допуснали куп правописни и граматически грешки. Използвайте функцията autocorrect или spell check, но не се предоверявайте на автоматичните корекции. Прочетете си мейла внимателно и опитайте да елиминирате всяка неточност.

Бъдете кратки

Никой не обича да чете дълги служебни мейли. Особено пък HR-и, които четат безкрайно количество мейли. Затова, придържайте се към същността. Фоновата информация за миналото ви не е нужна в подобна кореспонденция. Ако имате с какво да се похвалите, запазете си го за личния разговор с рекрутъра. Както се казва, „пишейки по-малко, казвате повече”.

Използвайте правилния мейл етикет

Последно, но не и по важност – научете етикета. Например, мейли написани само с главни букви са невероятно дразнещи. Може би се опитвате да изпъкнете по този начин, но всъщност си гарантирате попадане в кошчето. Същото важи за „шльоковицата” – български текст с латински букви. Никога не го допускайте в подобни мейли! Други неща, които нямат място в подобна кореспонденция – неслужебни подписи, емотикони, сърчица, котенца… Станете първо част от една компания, научете фирмената култура и тогава си позволявайте да използвате одобрените във фирмата емотикони или „мемета”.

Това са само няколко съвета, които ще направят имейл кореспонденцията ви по-ефикасна. Тези неща могат да изглеждат дребни на пръв поглед, но не са. Те съществено повишават шансовете ви за успех при кандидатстване за работа.

One comment

  1. едит крайчкова каза:

    Намирам съветите за писане на мейлите за много полезни не само при търсене на работа, но и при общуването в социалната мрежа.
    Смятам, че това ще ми помогне да си изградя критерий за оценка на човека срещу мен, особено ако е непознат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *