Archive for септември 30, 2014

5 правила за мейл-етикет при търсене на работа

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Kookkai_nak)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Kookkai_nak)

Изкуството и практиката на служебните мейли са се превърнали в нормативен стандарт в днешно време. Повечето рекрутъри и HR-и предпочитат комуникацията през мейл, вместо телефонните разговори – поне в първоначалните етапи на подбор. Просто им е по-лесно ефективно да следят и запазват информацията си по този начин. За нещастие, това води до огромно натрупване на писмена кореспонденция ежедневно и така може да се окаже, че дори и минимални грешки в мейлите ви са в състояние да ви декласират от надпреварата за дадена позиция. Но, няма нужда това да се случва.

Поставете се на мястото на рекрутъра за малко. Ако вече сте отворили стотина мейла за деня, в мига, в който забележите и най-малката грешка, най-вероятно е да престанете да четете писмото веднага. За да избегнете тази неприятност, можете да се придържате към следните правила. Read more

В три изречения (CXXVII)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: photostock)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: photostock)

Познавам хора, които работят на топ позиции и за много пари, познавам и такива, които нямат подобни кариерни успехи.

Знаете ли кои са по-щастливи и удовлетворени от живота?

Тези, които имат хоби, кауза или нормални човешки контакти и взаимоотношения.

Петъчен HR и офисен хумор (CLXXXI)

Source: jokeoverflow.com

Source: jokeoverflow.com

Опашките като работа и бизнес възможност

Робърт Самюел (Източник - SOLD Inc.)

Робърт Самюел (Източник – SOLD Inc.)

В деня, в който беше продаден първият iPhone 6, няколко човека бяха чакали вече над 2 седмици на опашка, за да са сред първите купувачи. През тези две седмици към тези смелчаци, „заредили“ се на опашка петнайсетина дни предварително, се присъединиха постепенно още доста хора. Тази „фенска лудост“ не е новост – при всяка премиера на нов модел iPhone това редовно се случва. И не екстремната любов към въпросното устройство е интересно тук, а фактът, че поне един предприемчив бизнесмен от Ню Йорк заработи отлично от истерията. Read more

Кариерни съвети от Ейми Бейтман

Ейми Бейтман е един от най-приятните и информативни HR експерти, на които съм попадал. Неслучайно вече ви предложих няколко нейни съвета в предишните седмици.
Днес, с радост ви споделям едно нейно съвсем ново интервю, излязло броени дни, преди да го публикуваме тук. Защо насочвам вниманието ви към него? Причините, основно са две. Първо, Ейми споделя неща, които могат да са от полза за всекиго, без значение, дали си търси работа точно в момента. Тя има невероятно добър професионален нюх за полезни съвети и смея да твърдя, че казаното от нея наистина може да ви влезе в работа. Тя не говори с високопарни термини или скучни данни – тя вади примери от живота и ви показва тяхната стойност. Ученето чрез примери е един от най-лесните и преки пътища към усвояването на полезни навици.
Втората причина е в темперамента на Ейми Бейтман. Тя видимо е екстроверт, но по-важното в случая е, че е нагледно доказателство за силата и въздействието на позитивното, усмихнато и интелигентно говорене. Ако успеете донякъде да „си откраднете“ от тази заразителна емоционалност, мога да ви уверя, че всяко интервю за работа ще ви е много по-лесно и с чувствително по-високи шансове за краен успех. Освен това, деловите ви отношения наистина могат да се подобрят, ако демонстрирате подобна ангажираност и страст към работата.
Приятно гледане – Ейми винаги си заслужава отделеното време. Read more