Тайната на най-продуктивните служители

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: stockimages)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: stockimages)

Вероятно и вие сте имали или имате такъв колега – човек, който сякаш върши повече от всички останали, без да изглежда притеснен или стресиран. Как се справят тези хора, има ли тайна за продуктивността им?

Да, и вие можете да го постигнете, ако се постараете. Специалисти са използвали специално компютърно приложение, което е изследвало трудовите навици на най-продуктивните служители. Резултатът е интересен и отразява работния процес на тези хора. Оказва се, че десетте процента най-продуктивни служители дължат успеха си на ефективното използване на почивки. А именно – 52 минути работа, последвани от 17 минути почивка, след което цикълът се повтаря. Тоест, тези хора не работят плътно по 8 часа на ден, а работят по-умно и ефективно.

Причината въпросните колеги да постигат успехи е, че те разглеждат работните периоди като спринтове. Използват максимално пълноценно 52-те минути работа и работят с ясна цел да свършат нещо определено, а след това си почиват, подготвяйки се за ново „избухване”.

Докато работят по този начин, те са стопроцентово отдадени на дейността си – да постигнат нещо конкретно, да напреднат по даден проект, да отметнат определен брой задачи. Затова пък, през 17-те минути почивка, те напълно се откъсват от работата си и си почиват пълноценно. Това означава, че докато работят, те не надзъртат набързо в мейла си, не влизат за кратко в социалните мрежи и не разглеждат котенца в тях. Те работят фокусирано.

Почиването е наистина важно. Продуктивността се увеличава с почивките, защото дългото и непрекъснато работене просто не е ефективно. Повтарящите се задачи водят до „когнитивна скука”, която спъва креативността и ангажираността. Човешкият мозък просто не е устроен да работи по 8 часа фокусирано. Тялото също се нуждае от почивки, за да ни служи полезно.

Няма значение какво ще правите в почивките – поговорете с колеги, направете малко упражнения, разходете се, пийте един чай. Просто не забравяйте да почивате. Никой не може да е продуктивен през 100% от времето. Колкото и да ви се иска да изцедите максимума от всяка минута, просто няма да успеете, защото това не е според човешката природа. Концентрацията е като мускул – трябва да почива, за да се възстановява и да дава после максимума от себе си, а същевременно не трябва да се претоварва. Ако не го разберете, само ще си навредите в работен порядък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *