Спасението на гъвкавите бизнеси – фрийлансърите

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Stuart Miles)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Stuart Miles)

Нуждаете се от свежи таланти в офиса, но нямате средства или желание да назначавате нови хора? Фрийлансърите са вашето спасение. И с оглед на факта, че фрийлансърството е в световен възход (което вече се усеща и в България), вие ще бъдете само един от много бизнеси, които скачат на този влак.

Фрийлансърската революция

Назначенията днес са много по-трудни, в сравнение с времената преди голямата икономическа криза. Това подтиква множество бизнеси да инвестират във фрийлансъри. Тази „революция” в трудовоправните отношения ще е движещата сила в набиращата скорост фрийлансърска икономика, в която все повече компании ще се възползват от волнонаемници през идните години. Такива са прогнозите на много консултантски агенции по света.

Проучванията в развитите икономики показват, че предприемаческият дух е силен и развиващ се сред фрийлансърите, като все повече хора напускат постоянните си работни места, за да скочат в този нов и лукративен тип бизнес. Към днешна дата, около една трета от работещите американци – приблизително 42 милиона човека – са фрийлансъри, като се очаква броят им до 2020г. да достигне 50% от всички заети. И това не е никаква особена изненада – все повече хора си дават сметка, че им е по-приятно и мотивиращо да работят експертен труд на проектни начала.

Ползите от фрийлансърите

Основните печалби за всеки бизнес, от наемането на волнонаемници са, както лесно може да се установи, гъвкавост и спестяване на разходи. Тези хора работят, когато имате нужда от тях, а бизнесът може да си избира специфични експерти, които най-добре отговарят на конкретните и моментни нужди на компанията. Заплатите са огромна част от фиксираните разходи на една фирма. Наемането на фрийлансър премахва тази тежест в голяма степен – с подобен сътрудник ще похарчите само толкова, колкото ви е необходимо за дадения проект или задача.

Собствениците на бизнеси и мениджърите знаят един прост факт – бизнес нуждите могат да се увеличават или да намаляват, без предизвестие, като често зависят от външни фактори, върху които не може да се упражни контрол. Това означава, че фрийлансърите могат бързо и безболезнено да задоволят появили се бизнес нужди, без трайно обвързване. Няма нужда да държите на разположение хора, които ви трябват три месеца годишно, ако имате възможност да ги наемате само за тези три конкретни месеца, нали? Факт е също, че фрийлансърите са предприемачи по дух и споделят вашите бизнес ценности, а това ги прави отлични контрагенти. Обикновено те са мотивирани и „горят” в работата си, което рядко може да се каже за един служител, прекарващ по 9 часа на бюрото си ден след ден.

В България фрийлансърството набира популярност и вече има различни сайтове и платформи, където можете да потърсите правилните за вас хора. Появяват се постепенно и подходящи работни места за такива хора, като например, нашите приятели SOHO. Затова, направете си услуга – ако сте гъвкави собственици на бизнес и цените парите си толкова, колкото и качествения експертен труд, огледайте се за фрийлансър. При внимателен подбор, ще спечелите и вие и волнонаемникът. А печалбата може да е доста осезаема – финансова, както и качествена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *