Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/blogjobt/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Мечти и страст - достатъчни ли са за хубава кариера?

Мечти и страст – достатъчни ли са за хубава кариера?

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: chanpipat)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: chanpipat)

Трябва честно да се признае, че кариерните съвети/пътеки днес не са вече съвсем същото, което бяха преди години. Появиха се хиляди нови професии, изчезнаха други, условията на пазара на труда по целия свят търпят метаморфози. Именно затова е полезно да погледнем един пример, който онагледява уязвимостта на конкретен кариерен съвет. А именно – „В кариерен план следвайте мечтите и страстта си”.

Западната култура е вманиачена от идеята, че човек трябва да намери „страстта си”, за да постигне успех и да бъде щастлив. Тази концепция обаче е силно уязвима, както посочват редица експерти. А освен това е и опасна.

Хората не се раждат със страст към нещо. Те просто я придобиват с течение на времето, след като обикновено са развили рядък и ценен талант да правят нещо. И, колкото и да имаме страст към нещо, това няма да ни помогне да се развием кариерно, ако разчитаме само на страстта.

Да кажеш на някого да преследва мечтите си и да се води от страстта си (без допълнителни уточнения и препоръки), може да бъде пагубно в кариерен план. Прекрасно е да имаме страст, но ако не е придружена от целеустременост, креативност, талант и ясна стратегия, самата тя няма да ни отведе по правилния кариерен път. Важен е цялостният пакет.

Освен това, не всички неща, към които имаме страст, следва да се превърнат в кариерни цели. Човек би трябвало първо внимателно да проучи една професия, преди да започне да обмисля евентуална кариера в тази област. Много професии и занимания изглеждат бляскави и поетични отстрани, но само почакайте да започнете да ги работите ежедневно и на пълен работен ден!

Почти всеки човек се нуждае от ментори, насочване, обучение и подкрепа, преди да превърне страстта си в кариера. Особено важен е менторът – близък човек, който има опит и може да ни въведе в бизнеса и да ни покаже кухнята на нещата, преди да скочим с главата надолу в нова област.

И все пак, за да не стане грешка – страстта не е лошо или маловажно нещо. Напротив, много важно е да демонстрираме страст в работата си и да обичаме нещата, които правим за прехраната си. Но да разчитаме, че само страст е достатъчна за успех и да даваме съвети като „Следвай мечтите си!”, без да уточняваме как е редно това да се направи, може да се окаже контрапродуктивно и дори опасно. Особено за един млад човек, без опит и трезва преценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *