5 начина да задържите новите си служители щастливи

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: stockimages)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: stockimages)

Запълването на вакантно работно място е донякъде като любовните срещи. Когато човек намери правилния човек, прави всичко възможно, за да го задържи възможно най-дълго наоколо. И подобно на любовта, перфектният кандидат има право да си отиде, ако не е удовлетворен от установените взаимоотношения.

Пазарът на кадри все още предлага доста кандидати, но за добрите специалисти (особено в IT сферата) борбата е сериозна. Много работодатели искат да спечелят вниманието им и да ги наемат. Лесно е тези сътрудници да бъдат загубени впоследствие, ако се появи по-добра оферта. А фирма, която губи ценните си служители, едва ли може да просперира на пазара.

Проблемите на компаниите, които често губят талантите си, обикновено се коренят още в процеса на наемане. И непосредствено след това, в процеса на задържане. Да предположим, че вие сте добър работодател, който е успял да подбере и привлече правилните хора. Как обаче да ги задържите, при това, в „мотивиран вид”? Ето ви пет практически съвета.

 

Обмислете „предварителен тест”

Да дадете на кандидата примерна задача е добър начин да се уверите, че сте на път да наемете подходящ човек. Тествайте ключовите хора навреме, преди още да сте ги наели. Това ще ориентира и вас и кандидатите, дали имате общо бъдеще.

Предлагайте справедливи заплати

Не е реалистично да мислите, че ще привлечете и задържите способни хора с ниски заплати. Предлагайте заплати, които са адекватни за бранша и позицията, защото често се случва така, че добрите кандидати отказват поради лошо заплащане.  Ако не можете да предложите сумата, за която човекът е готов да работи, направете контраоферта – повишаване на заплатата, при показани постижения в първите 6 месеца.

Помагайте на новите да се адаптират

Постарайте се новите ви служители да се почувстват веднага въвлечени в работата, като им осигурите добри условия и топъл прием още от началото. Трябва да се гарантира разумна комбинация от обучения, срещи с нови колеги и научаване на отговорностите в първите няколко седмици след назначението. И за това трябва да се погрижи работодателят. Така ще се осигури добра аклиматизация за новите колеги.

Говорете за кариерните възможности

Добре е още в началото да обсъдите с новите си кадри шансовете за кариерен растеж. Осигурете им възможности да учат, за да стигнат до там, където искат. Но не обещавайте повече, отколкото можете да дадете.

Проверявайте и реагирайте

Щом новият колега заеме успешно работното си място, свикнете да го „проверявате” редовно – доволен ли е от работата си, колегите, условията? Така бързо ще научите, ако се зароди проблем и ще можете да го отстраните навреме. Което пък ще зарадва и мотивира допълнително човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *