Работа за мързеливи

Source: freedigitalphotos.net (Photo by Ambro)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by Ambro)

Спокойно, скъпи мързеливци! Може би е дошло правилното време да прегърнете факта, че не обичате да се напъвате.

В свят, в който работният стрес е до небето, може би най-правилната опция е да се ориентираме към нещо не толкова напрягащо и без големи данъци. Няма ли да е хитро, ако си намерим дейност, която изисква най-малкото възможно напрежение? Какво би било лошото на такъв избор? И въобще, не е ли разумно да се опитваме да избягваме работния стрес? А какви опции имаме?

Да кажем, че сте англоезични

Ако имате късмета да сте родени в държава, в която английският ви се пада роден език, имате отлични възможности в Китай. Там има огромно търсене на учители по английски и това означава, че входните стандартни са доста ниски. Както споменах, често е достатъчно да сте родени в англоезична държава. Работата обикновено е на плаващо работно време, а заплащането се оказва на нивото, което получава средният служител в Щатите. Хора, които са посетили страната казват, че разговаряйки с учители по английски, често са чували от самите тях, че са интелигентни, но много мързеливи.

Е, тази опция е добра само за хора, които са с роден език английски, но не пречи да си помечтаем и тук, нали?

Клавиатури и пижами

Ако не обичате непременно да стоите в офис, програмирането може да се окаже идеално за вас. Програмистите, действително, трябва постоянно да обновяват знанията си, но мнозина от тях успяват да си направят работата не особено тежка и изпълнима от вкъщи. Освен това, както са забелязали изкушените в бранша, предизвикателствата и проблемите обикновено започват в един момент да се повтарят, което ги прави относително лесно разрешими. Добрите програмисти пишат възможно най-пестеливия код. Хем е ефикасно, хем спестява излишна работа и е подходящо за мързеливци.  Освен това, тази професия си има и други добри страни – работите с порядъчно интелигентни хора по интересни проекти и много компании са готови да ви замерят с пари, за да им свършите нещо. (Разбира се, има и страшно натоварени програмисти, които работят извънредни часове, но браншът е гъвкав и можете да си подредите живота до голяма степен така, както желаете.)

Експертността е скъпа

Отлични възможности пред мързеливи, но умни хора, предоставят експертните познания. Станете експерти по нещо, което ви е интересно и приятно и намерете хора, които са готови да ви плащат, за да им давате съвети, като оставяте на тях тежката работа по реализацията на идеите. Може и да не ви се вярва, но има много неща, които за едни хора изглеждат лесни и приятни, а за други са напълно непозната територия. Вторите са готови да плащат добре на първите, за да чуят мнението им. И в България има все повече такива бизнес взаимоотношения.

И накрая, винаги имате Windows

Да работите спокойно и без голямо напъване, не е непременно лош вариант. Ето, Бил Гейтс е казал, че винаги би избрал мързелив човек да свърши трудна работа, защото мързеливият ще открие лесен начин за нещата. В този ред на мисли, ако сте достатъчно кадърни програмисти, но ви мързи, опитайте да пишете на Бил Гейтс, може да има нещо наум за вас. 🙂

/Ако обмисляте още по-радикално смъкване на стресовите нива, вероятно дауншифтингът е вашата опция./

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *