Нов шеф – как да оцелеем и просперираме?

Source: freedigitalphotos.net (Photo by imagerymajestic)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by imagerymajestic)

На всеки се е случвало да преживее някаква промяна в служебното ръководство. Понякога шефът ни отива в друга компания, понякога сменя позицията си и вече не ни ръководи или просто се пенсионира. Каквато и да е причината за промяната, ние губим нещо важно. При напускането, шефът ни отнася със себе си знанията за това, какви хора сме ние, как работим, какво знаем и можем. А новият шеф няма никаква представа от всичко това.

Когато имаме нов началник, нашата първа работа е да направим така, че той да ни опознае в позитивна светлина. Без това, последствията за кариерата ни могат да са страшно опасни. Причината е проста – ако новият мениджър не знае цената ни, той може да вземе решения, които не ни отчитат като ценни активи за компанията. Затова, за да установим добра връзка с новия шеф, хубаво е да сторим следното:

Изявявайте се на събрания

Ако имате навика да мълчите на събрания и оперативки, сега е времето да промените този си навик. Достатъчно е да сте неактивни в екипа, за да може новият мениджър може да ви „вдигне мерника”, докато се оглежда за подходящи хора, които да бъдат уволнени или съкратени при първата критична фирмена ситуация. Затова, бъдете активен участник във фирмените срещи.

Уговорете си среща

Ако новият ви началник вече не го е сторил, погрижете се да си уредите лична среща с него. Така ще му дадете възможност да ви опознае по-добре, пък и ще му представите работата си. При подобни комуникации печелите още и възможността да си опознаете стила на работа и да установите как най-ползотворно да общувате в бъдеще. Това може да ви спести някои неразбирателства в бъдеще.

Давайте обратна връзка

Няма нужда да чакате новият ви началник да поиска от вас доклад за работата ви. Изпреварете го и започнете да му пращате кратки и ясни доклади за онова, което вършите. Това ще демонстрира вашата организираност и професионализъм по един удобен и нагледен начин.

Помагайте

Новите мениджъри рядко ще си признаят, че изостават сериозно в ограмотяването си за фирмената дейност. Но това често е така – те се борят да научат хората и дейностите, да преодолеят бизнес предизвикателствата, да оползотворят възможностите. Не мислете, че им е лесно. Но това пък ви дава шанс да им съдействате. Помагайте на ръководителите си да влязат в курса на нещата и да знаят какво става. Един ден, те могат да ви станат много благодарни за тази първоначална помощ и да се превърнат във ваш кариерен адвокат.

Ако успеете да си изградите образ на отзивчив, приятелски настроен и компетентен кадър, новият ви мениджър ще започне да ви смята за ценен ресурс и ще ви възлага интересни задачи, а в крайна сметка, ще ви има предвид и за възможни повишения. Не е чак толкова трудно да го постигнете, просто бъдете малко по-активни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *