„А Вие имате ли въпроси?“ – съвети за поведение

Source: freedigitalphotos.net /Foto by franky242/

Source: freedigitalphotos.net /Foto by franky242/

Научили сте всичко необходимо за компанията, която е ваш потенциален работодател, CV-то ви е изрядно, мотивационното писмо е наред, преминали сте първите фази и вече ще се явявате на интервю за работа. Дори вече сте се упражнявали да отговаряте на обичайните въпроси. Самият разговор върви добре и изведнъж интервюиращият ви пита, дали вие също имате въпроси. Начинът, по който ще отговорите, може да реши съдбата ви. Затова е редно да сте подготвени. Мнозина се провалят именно на тази част, а с малко късмет, може да се окаже, че точно тук вие ще блеснете. Затова, имайте предвид следните съвети.

Никога не казвайте „не”

Винаги, когато ви поканят да зададете своите въпроси, вие трябва да го сторите. Никога не казвайте, че нямате какво да питате, освен ако не сте решили, че мястото е неподходящо за вас и интервюто е безсмислено. Отказът да питате показва, че не сте заинтересовани или мотивирани. Демонстрирайте ентусиазъм и задайте поне два, три въпроса.

Направете си списък

Не разчитайте на импровизации. Подгответе си писмен списък с поне десетина въпроса. На някои от тях ще получите отговор в хода на самото интервю, затова гледайте да не останете без няколко въпроса за края.

Мислете, преди да питате

Не задавайте банални въпроси, чиито отговори се намират на сайта на компанията. Това ще разкрие, че не сте се подготвили за разговора. Не питайте също за заплатата, бонусите, паркоместата или отпуските. Задачата ви е да впечатлите работодателя, а не да го оставите с впечатлението, че ви интересуват само парите или облагите. Също, не задавайте въпроса „Получавам ли работата?”. Това е арогантно и глупаво. Използвайте случая да зададете интелигентни и интересни въпроси.

Задавайте отворени въпроси

По-добре задавайте отворени въпроси, отколкото такива, на които отговорът е „да” или „не”. „Можете ли да ми разкажете повече за…”, „Как бихте описали…” и други от този тип са много подходящи. Първо, ще научите повече и второ, интервюто ще стане по-разговорно, което винаги е добре.

Интервюто е двупосочен обмен

Да, основната цел на интервюто е работодателят да разбере, дали ви харесва, но вашата цел, освен да се продадете, би трябвало да е също да разберете, дали харесвате дадената компания. Питайте, за да се ориентирате по тази тема. Обикновено умните кандидати, които питат, впечатляват добрите работодатели.

Важно е да уцелите времето

Най-добре е, както вече казах, интервюто да прилича на приятелски разговор. Затова, опитайте да прокарате някои от въпросите си по време на самото интервю, като естествена част от процеса на общуване. Само внимавайте да не прекъснете интервюиращия, докато ви обяснява или пита нещо. Възможно е в края да няма достатъчно време за всичките ви въпроси. Това не трябва да ви отчайва – изберете двата си най-добри въпроса и се постарайте да ги зададете и вижте, накъде ще ви отведе всичко това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *