5 навика за по-добра работна продуктивност

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Gualberto107)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: Gualberto107)

Всяко работно място създава известни препятствия и съдържа разсейващи елементи. Хората в офиса се оплакват от шума на колегите си, работещите вкъщи се изкушават от телевизора/хладилника. От това страда най-вече нашата продуктивност. Предлагам ви няколко прости съвета, за да преодолеете разсейването по-лесно и да си свършите работата навреме.

Отнасяйте се добре със себе си

Ако се отнасяте добре със себе си, ще се фокусирате по-лесно и ще търпите по-безпроблемно шумните си колеги. Под добро отношение нямам предвид да ходите на обяд в скъпи ресторанти или да обикаляте моловете, а да закусвате добре, да се наспивате, да ограничавате приема на кафе, да пиете много вода и да излизате от офиса поне за няколко минути дневно. Ако пък имате възможност към това да добавите и една хубава разходка, също няма да е лошо.

Ограничете „многозадачния режим”

Изглежда, вършенето на много неща едновременно е умение, което всеки съвременен служител трябва да притежава, но истината е, че многобройни изследвания са доказали, че този тип дейност ограничава продуктивността ни. Да, понякога се налага да правим по няколко неща едновременно, но не превръщайте това в непрекъснат модус на работното си поведение. Когато е възможно, фокусирайте се върху една и задача и се опитайте да я изпълните докрай, преди да преминете към следващата.

Ограничете социалните медии

Истината е, че социалните медии и мрежи не са ни необходими в офиса, освен ако не са част от работата ни – например, да бощуваме с клиенти или бизнес партньори. Въобще, интернет е пълен с изкушения и те отнемат много голяма част от работното ни време, без да ни се отплащат подобаващо за това. Но тези неща са въпрос на навик. Приучете се да ги поглеждате в началото на работния ден и след това им отделяйте съвсем малко време в обедната почивка или в края на работния ден. Ако пък въобще престанете да им отделяте време в офиса, още по-добре.

Дръжте си бюрото подредено

Дали ще е в началото на работния ден или в края му, създайте си навик да си почиствате и подреждате бюрото. Дори, не просто навик, а ритуал. Подреденото бюро е по-приятно за работа и помага да се концентрираме върху нещата, които наистина следва да правим. А и на организираното бюро много по-лесно и бързо се намират онези документи, които ни трябват, което безспорно допринася за продуктивността ни.

Подредете си електронната поща

Пощата е инструментът, с който работи активно всеки офисен човек. Ако тя не е добре подредена, определено започва да спъва работата ни. Организирайте си писмата по папки и не забравяйте да вкарвате новопристигналите мейли в правилните папки. Това ще ви спести много ровене и бавене, когато ви трябва по-стар мейл. Организирането на пощата отнема първоначално известно време, но инвестицията много бързо се изплаща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *