5 начина да бъдем по-щастливи в работата си

Source: freedigitalphotos.net (Picture by stockimages)

Source: freedigitalphotos.net (Picture by stockimages)

Мнозина от нас прекарват будните си часове основно на работа. Повече от всичко останало. Средно ни се събират стотина хиляди часа в офиса през живота ни – при някои са повече, при някои са по-малко. Това е добра причина да си припомним, че е особено важно да сме щастливи на работното си място.

Нека не се залъгваме – не съществува „идеална работа”. Новостта и въодушевлението на новата работна позиция започват да чезнат след не повече от година, а ние, неминуемо, започваме да се фокусираме все повече върху не дотам приятните аспекти на офисния живот – дразнещи колеги и шефове, скучни задачи, работни неприятности. Все пак, нека не униваме – има няколко неща, които могат да ни помогнат, тъй щото да се сдобием с по-позитивна нагласа още това лято. Ето ги и тях.

 

Намерете време за спорт

Може би сте чували, че упражненията редуцират нивата на стрес, подобряват настроението и повишават способността ни да се концентрираме. Физическата дейност помага на тялото да изпомпва повече от тези вещества, които са познати като невротрансмитери, в частност, ендорфини. За нещастие, в натовареното ни ежедневие, отскачането до залата за спорт все по-често се отлага за неопределено бъдещо време. Е, напънете се малко – намерете няколко часа за някакъв спорт. Просто се самоубедете, че това е важна бизнес задача и не трябва да се отлага. Проявете упоритост и ще бъдете възнаградени, уверявам ви.

Управлявайте си времето

Управлението на времето не изисква непременно някакви сложни компютърни приложения. Всъщност, обикновено този процес не е толкова въпрос на организация, колкото на приоретизиране. Трудно е да се чувстваме щастливи на работа, ако непрекъснато нещо ни дърпа в една или друга посока. Така че, започвайте всяка делова седмица, като си поставяте конкретни задачи и след това не позволявайте на случайни дразнители да ви отделят от работата, която вършите в момента. Винаги ще има повече задачи, отколкото свободно време, затова ключът към успеха е да подредите задачите по важност. Така от самосебе си ще отделяте по-малко време на спешни, но не особено важни задачи. А това ще ви донесе удовлетворение от свършеното.

Променяйте се

Скуката е едно от големите препятствия пред удовлетворението от работата. След няколко месеца или година на едно работно място, всеки започва да се рутинира и да скучае. Затова, постарайте се да си върнете малко от първоначалния ентусиазъм. Правете нещата по различен начин, опитайте се да научите нови неща и умения. Истината е, че се чувстваме най-щастливи, когато работим на границата на възможностите си.

Направете нещо извън работата си

Понякога пътят към работното щастие е в правенето на интересни неща извън офиса. Това не звучи на пръв поглед близко до „акъла”, но е така. Ентусиазмът от външни проекти се пренася автоматично и върху работата ни. Дразнещите фактори в офиса вече не изглеждат чак толкова непоносими. А, ако страничните ни дела (например, някакъв консултантски проект) вървят добре, това още повече ни зарежда с енергия.

Усмихвайте се, ако всичко друго се провали

Голямата усмивка може да излъже невротрансмитерите, че наистина сме щастливи. Когато нещата съвсем се оплескат, опитайте да се усмихвате по десет секунди насила. Би трябвало това по биохимичен път да подобри цялостното ви настроение. А ако това не стане, поне нищо не губите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *