4 съвета за подготовка преди интервю за работа

Source: freedigitalphotos.net (Photo by Ambro)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by Ambro)

Всяко интервю за работа може да бъде много стресиращо и изнервящо. Защо? Просто, защото това е среща, на която ни преценяват. Бъдещето ни зависи от начина, по който се представим на интервюиращия.

Как да се подготвим за това събитие? Има много съвети по въпроса, но нека се спрем на 4 неща, които наистина не бива да пропускаме.

Да сме нервни е добре, но да сме прекалено нервни, не е

Човек трябва да се стреми да се успокои преди интервюто, доколкото е възможно. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Все пак, не забравяйте, че ако се представите пред интервюиращия като възел от нерви, няма да направите добро впечатление. Същевременно е добре да помните, че ако сте прекалено спокойни и уверени, може да започнете да изглеждате арогантни. А това е много лош вариант за вас. Мислете какво казвате и не бъдете твърде самоуверени, за да не подразните човека срещу вас. Опитайте се да говорите честно и да бъдете естествени, за да не заприличате на робот, наизустил правилните отговори.

Пригответе се за стандартните въпроси

Определен брой въпроси се повтарят при почти всяко интервю. Защо искате дадената работа, защо смятате, че сте подходящ кандидат, кои са главните ви слабости, защо напуснахте предишната си работа – това са все неща, които можете да очаквате да чуете. Пригответе си предварително внимателно обмислени отговори за всички тези питания. А как се отговаря правилно на тези въпроси можете да научите от другите статии в този блог.

Освен това е важно, да знаете CV-то си в детайли. Трябва да сте в състояние да обсъдите с интервюиращия всичко по вашата автобиография, което повдига въпроси.

Проучете компанията

Често интервюиращите задават въпроса „Какво знаете за нашата компания?”. Важно е да сте проучили фирмата предварително и да имате максимално много полезна информация.  Това ще покаже, че сте ентусиазирани и заинтересовани и наистина искате да работите там. Такива неща впечатляват интервюиращите и ви дават известна преднина пред повечето кандидати.

Маниерите са важни
  • Поздравете с усмивка и ръкостискане.
  • Седнете, където ви посочат.
  • Не се отпускайте.
  • Говорете ясно и директно.
  • Установете визуален контакт, но не прекалявайте.
  • Благодарете на интервюиращия за дадената ви възможност, дори и да усещате, че интервюто не е минало добре.
  • Кажете някоя шега, защото чувството за хумор обикновено се цени. Внимавайте шегата да не е глупава.

На пръв поглед, горните съвети са очевидни. Факт е обаче, че твърде много хора ги забравят или игнорират. И така сами си влошават шансовете за успех и спечелване на нова работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *