3 неща интересуват рекрутърите

Source: freedigitalphotos.net /Foto by stockimages/

Source: freedigitalphotos.net /Foto by stockimages/

Мнозина хора се оплакват, че си търсят работа вече от месеци, а понякога и години. Безуспешно. Немалка част от тях започват да се отчайват и да предприемат радикални или странни мерки, опитвайки се да подобрят шансовете си за успех. Някои от тях започват да се чудят как да привлекат вниманието към автобиографиите си и ги изработват в червено, с необичайни стилове букви, на цветна хартия, с рисунки и т.н. Ще го кажа директно – освен ако не сте компютърен специалист или дизайнер, това няма да ви помогне. Но може да ви навреди. Какво имам предвид?

IT експертите, особено дизайнерите, могат да си позволят визуално нестандартни образци на автобиографии, защото това е работата им и по този начин те демонстрират уменията си. За тях, дори, може да е много полезно да разнообразят CV-то си визуално. За всички останали обаче това не е добра идея.  Рекрутърите и HR мениджърите се интересуват само от три неща:

  1. Да имате правилната комбинация от компетенции, образование и постижения.
  2. Да сте в състояние да предадете важната информация за себе си бързо и прецизно.
  3. Да използвате чист, прегледен и лесен за четене формат.

Тези хора, от които много зависи вашата съдба, нямат времето да отделят фактите от креативната „плява” и няма да оценят вложеното от вас старание. Освен това, по света и у нас, все повече навлизат сканиращи програми за обработка на подобни документи, които автоматично изхвърлят неподходящите кандидатури. Този тип софтуер не се справя добре с рисунки и цветни букви, което намалява значително шансовете ви за успех.

Да го кажем така – ако изглеждате сериозно и делово, имате по-големи шансове да бъдете приети насериозно. Затова, най-добрият начин да привлечете вниманието към себе си е, като подготвите чисто, прегледно и информативно CV, в което е включена информацията, поискана от работодателя. Това е. Не експериментирайте, ако няма нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *