(Още) 5 причини да сте без работа

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

„Защо съм все още безработен?”

Този жаловит въпрос си задават мнозина, а и имат склонност да го задават на рекрутъри и HR специалисти. Всъщност, повечето хора обичат да отговарят със стари изтъркани рефрени от типа „защото нямам връзки”. Това, почти винаги, е пълна глупост. Сякаш всеки работи, защото има връзки. Разбира се, има и такива случаи, но те отдавна не са доминиращи. Най-често човек сам си е виновен, за да е безработен.

И така, ето и някои възможни отговори, които не изчерпват цялата възможна палитра.

Наистина сте свръхквалифицирани

Реалистично погледнато, почти никой няма да наеме служител с десетгодишен опит за входна позиция. Входните позиции отиват при начинаещи специалисти. Когато кандидатствате от отчаяние за подобни места, само дразните работодателя. По-добре станете фрийленсър, консултант или стартирайте собствен бизнес, нежели да кандидатствате за входни позиции. Нормалните рекрутъри и HR-и, когато видят човек с богат опит да кандидатства за стажант, дори не биха го поканили на интервю, в общия случай. Подобни хора напускат за броени секунди, когато се отвори нещо по-добро за тях. Те няма да останат и да се развиват в компанията. Освен това, по правило, те винаги имат собствено мнение, не подлежат на обучение и като цяло, са голяма досада.

Кандидатствате „картечно”

Ако сте работодател и направите грешката да пуснете апетитна обява в голяма медиа, ще видите нещо, което сега ще ви кажа, за да ви спестя усилията – ще кандидатстват стотици хора, от които 90% изобщо не стават. Тези хора бълват кандидатури като картечници и въобще не гледат, дали стават или не. Те са отчаяни. Затова, направо към съвета – кандидатствайте, само ако покривате поне 60% от изискванията, посочени в обявата.

Кариерната ви пътека е изчезнала

Има професии, които не съществуват вече или скоро ще престанат. Например, едно време имаше телефонистки. Вече няма и няма да има. Имаше и машинописки. Какво ли не имаше, което вече е изчезнало. Едни работи са изтрити от технологиите, други са загубили смисъл. Ако сте от изчезващ вид бизнес, преориентирайте се бързо към придобиване на нови умения, защото иначе ще си бъдете вечно безработни.

Арогантни или депресирани сте

Двете неща са съвсем различни, но обикновено имат еднакви последствия. Ако се държите арогантно и надменно по време на интервю, едва ли някой ще ви поиска за свой служител. С депресията е подобно. Ако излъчвате отчаяние и се молите за работа, вероятно няма да бъдете наети. За рекрутъри и HR-и отчаянието мирише като развалена риба. И те не искат да имат нищо общо с него.

Гневни сте

Много хора стават гневни, когато останат без работа или бъдат уволнени. Това е разбираемо, но не е ползотворно. Гневът ви не нарушава спокойствието на „онези мръсници, които ви съкратиха”. За сметка на това ви съсипва физически и психически. Надмогнете гнева си, той няма да ви донесе нищо, дори да имате основания. Въобще, при интервюиране гневът е много лош съветник, който ще ви затвори много врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *