Как да се подготвим за интервю за първа работа?

Source: moneyliving.com

Source: moneyliving.com

Трябва да се подготвите за интервю за работа, първа работа на „входна” позиция. Нервите са опънати, нали? Нормално. Това интервю може да предопредели цялото ви бъдеще. И така, какво да направите, как да се подготвите?

Очаквания за интервюто

Преди срещата, проучете компанията. Въпреки че става дума за ниска позиция, все пак е вероятно да ви зададат въпроса защо кандидатствате и какво ви допада в компанията. А вие не искате, повярвайте ми, да бъдете хванати в крачка и да не знаете отговора на подобен елементарен въпрос. Потърсете из интернет, прегледайте сайта на компанията, питайте познати и потърсете отзиви от настоящи и бивши служители.

Интервюиращите по правило очакват същото ниво на професионализъм от начинаещите, каквото очакват и от опитните кадри. Затова, не пропускайте да се облечете подходящо. Дори да не знаете дрес кода в компанията, костюмът винаги си остава валидно предложение.

Ще бъдете помолени да кажете няколко думи за себе си. Затова, имайте подготвен „асансьорен питч”. Даденото понятие няма добър еквивалент на български, но в общи линии се свежда до това, да можете за една минута да кажете най-важните неща за себе си. Във вашия случай е добре да споделите защо се интересувате от кариера в тази конкретна област и как сте подготвени образователно за успехи в дадената сфера.

Стажовете и доброволният труд са важни

Повечето кандидати за входни позиции нямат опит, затова е добре да са изкарали някой стаж или да са се занимавали с доброволческа дейност. Членство в студентски и други младежки организации също е от безспорна полза, поне когато кандидатствате в сериозни компании.

Въпросите

Можете да очаквате също и поведенчески въпроси. Тяхната цел е да се разбере що за човек сте, как комуникирате, какви „меки” умения имате, емпатични ли сте и ставате ли за екипна работа. Имайте подготвени отговори.

Обикновено кандидатът получава накрая шанс да отправи своите въпроси. Възползвайте се активно. Например, попитайте интервюиращия какво той харесва от работата си в дадената компания. Разпитайте и подробности за позицията, за която кандидатствате. Не питайте за пари и бонуси, докато интервюиращият сам не повдигне темата.

Важно е да питате и да отговаряте честно и с искрен интерес. Тези неща си личат. И тъй като нямате опит зад гърба си, интервюиращите поне ще искат да видят заинтересованост и ентусиазираност у вас. Подобни неща драматично повишават шансовете ви за успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *