Как да изглеждаме по-продуктивни в офиса

Source: freedigitalphotos.net /Image by iosphere/

Source: freedigitalphotos.net /Image by iosphere/

В тези тежки икономически времена, работодателите имат повишени изисквания към своите служители. Продуктивността на всеки сътрудник започва да става твърде важна. Шефовете искат работата да се извършва своевременно и акуратно. Бавните и непродуктивни колеги са реално заплашени да останат без работа.

Как да изглеждате много продуктивни и активни в очите на работодателя ви обаче? Ето някои възможности.

Пишете междинни доклади

Някои оперативни шефове не са наясно с ежедневната ви работа. Именно на такива хора можете да направите добро впечатление, ако периодично им изпращате доклади по какво работите и как напредвате. Това е и добра възможност да зададете въпроси и да уточните подробности, които ви вълнуват. Обаче – внимание! Подобни неща не са лъжица за всяка уста. Ако нямате какво да покажете в докладите си и не сте готови да ги пишете винаги, по-добре не се захващайте. Създадете ли у мениджъра си навик да очаква от вас доклад, трябва да сте редовни.

Бъдете доброволци за допълнителни задачи

Ако установите, че системно имате свободно време в офиса, можете да помислите върху идеята доброволно да поемете още задължения. Попитайте шефа си – може някой от отдела да е болен, в отпуска или просто да е претоварен с проекти. Доброволчеството се оценява по принцип високо от шефовете и от уморените колеги.

Изглеждайте заети

Може и да е очевидно, но е жизненоважно да изглеждате продуктивни, за да може шефовете ви да вярват, че сте продуктивни. Това означава да се въздържате от безкрайни разговори или чатове с приятели и постоянно висене в социалните мрежи. Оставете тези неща за вкъщи и покажете на ръководството, че се трудите. Поне се постарайте – знам, че не е лесно.

Бъдете „налични”

По време на срещи и оперативки, активно слушайте, водете си бележки за бъдещи проекти и нови клиенти, участвайте в обсъжданията. Лесно е човек да се отегчи, когато едно събиране продължи дълго и да се отнесе в мисли за личните си дела. Не се изкушавайте да го правите – бъдете внимателни слушатели и си записвайте. Това ще ви помогне при по-нататъшната работа, а и началниците ви ще виждат, че могат да разчитат на вас.

Знам, всички тези съвети звучат малко дразнещо. Но целта не е да станете натегачи и офисни „гадове”, целта е да си запазите работата във време, в което е доста трудно да си намерите нова. Ако ситуацията на пазара се промени, ще ви известя и ще ви кажа да се отпуснете, не се безпокойте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *