(И още) 5 причини да сте без работа

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

„Защо съм все още безработен?”

Този жаловит въпрос си задават мнозина, а и имат склонност да го задават на рекрутъри и HR специалисти. Всъщност, повечето хора обичат да отговарят със стари изтъркани рефрени от типа „защото нямам връзки”. Това, почти винаги, е пълна глупост. Сякаш всеки работи, защото има връзки. Разбира се, има и такива случаи, но те отдавна не са доминиращи. Най-често човек сам си е виновен, за да е безработен.

И така, ето и някои възможни отговори, които не изчерпват цялата възможна палитра.

Не следвате изискванията на обявата

Помня и такива случаи – пуска се обява, че търсим човек, който може да обясни на добър български защо харесва сайта ни и какви критики би отправил. Ако щете вярвайте, я има двама души, които бегло да се приближат до това изискване, я не. Всеки разтяга някакви локуми, но в съвсем друга посока. Значи, не се придържате към исканията на потенциалния си шеф. Тоест, ако ви назначат, вие пак няма да се придържате, нали? Е, никой няма нужда от подобни служители.

Дрънкате прекалено много

Повечето екстроверти рискуват да загубят едно потенциално назначение, заради голямата си уста. Да, на интервю е хубаво да се говори, а не да се мънка или мълчи. Но, дозата прави отровата, както е казал народът. Ако надуете главата на интервюиращия с ненужни подробности, най-вероятно ще останете без оферта за работа. Затова, научете се да намирате баланса на говореното, по време на интервю.

Избягвате отговорите

Ако ви зададат въпрос, отговорете на него. Не се мотайте в опити за заобиколите питането, нито пък ви съветвам да давате стандартни и заучени отговори. Ако ви питат за миналата ви работа, отговорете за нея, а не за по-предишната. И, моля, наистина не смятайте интервюиращите за кретени. При въпрос „Какъв е най-големият ви недостатък?” отговорът „Ами, смятам, че съм твърде голям перфекционист и съм безпощаден към себе си” е тъп отговор. Много тъп.

Не комуникирате добре

Не карайте интервюиращия да измъква думите ви „с ченгел”. Ако не можете да общувате добре, най-вероятно винаги ще си стоите безработни. Ако по някакво чудо ви наемат, няма да се задържите дълго, освен ако не сте IT или счетоводител (добре, де, или патоанатом).

Не сте подготвени

Явяването на интервю за работа е изкуство. Много малко са онези таланти, които без особена подготовка могат да се справят добре с процеса на събеседване. Тайната на успеха обикновено е наполовина в естествения талант и наполовина в старателната подготовка. По света има кариерни коучове, в България няма да откриете много такива, камо ли пък добри. Затова, заложете на самоподготовката и четете внимателно този блог. При това, редовно. Така до голяма степен ще си гарантирате, че знаете основните неща. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *