5 причини да сте без работа

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

„Защо съм все още безработен?”

Този жаловит въпрос си задават мнозина, а и имат склонност да го задават на рекрутъри и HR специалисти. Всъщност, повечето хора обичат да отговарят със стари изтъркани рефрени от типа „защото нямам връзки”. Това, почти винаги, е пълна глупост. Сякаш всеки работи, защото има връзки. Разбира се, има и такива случаи, но те отдавна не са доминиращи. Най-често човек сам си е виновен, за да е безработен.

И така, ето и някои възможни отговори, които не изчерпват цялата възможна палитра.

Нямате образование

Има квалифицирана и неквалифицирана работа. Неквалифицираната става все по-малко. За квалифицираната се искат квалификация, опит, образование, познания. Общо взето, образованието е доста важно, ако не е карано формално и отгоре-отгоре. Един добре образован юрист много по-лесно ще си намери добра, престижна и печеливша работа от един човек със средно или по-ниско образование, който не е учил и нищо допълнително. Затова, не се щадете, а се образовайте винаги и по всяко време, когато можете. И не е непременно задължително това да е в университет. Има квалификационни курсове от всякакъв порядък. Сигурно половината от IT кадрите в България нямат завършено висше образование, но са достатъчно образовани по един или друг начин, за да изкарват прилични доходи.

Не знаете как да се държите на интервю

Дори и за най-ниски позиции, непрекъснато се явяват на интервюта хора, които нямат и понятие как да преминат тази пречка. Дъвчат дъвки, говорят по телефона си, облечени са зле, не идват навреме, говорят глупости, искат ненормално високи заплати и какво ли още не. Писали сме достатъчно в този блог по темата, затова попрочетете и научете основите, преди да станете и вие част от горния списък.

Имате пиърсинги и татуировки по лицето

Нека не се заблуждаваме – металните обеци и рисунките по лицето могат да са много „яки” за дискотека, но никак не помагат при търсенето на работа. Интервюиращият обикновено се дразни от подобни неща, намира ги за непрофесионални и счита, че даденият човек е несериозен. Дали това е истина или не, няма никакво значение. Фактът си остава факт – пиърсингите и татуировките на видими места, особено по лицето, отрязват пътя към почти всяка сериозна работа.

Не се бръснете

Не ходете на интервю с тридневна брада. Тя може да е секси и да ви отива, но интервюиращите никак не си падат по такива неща. Най-добре е да сте гладко избръснати и красиво подстригани. Вярвайте, така е.

Нямате реалистични очаквания за заплатата

Един приятел наскоро интервюира младеж, току що излязъл от университета. На въпроса за заплатата, интервюираният казал, че „всичко над 1500 лева го устройва”. Не знам дали много ще ви изненадам, но интервюта било тутакси прекратено, а младежът бил дебело зачертан от списъка с кандидатите. В днешно време парите са по-малко от преди и тази тенденция ще си остане за повечето професии. Живеем във времена на перманентна криза и това се отразява на доходите. Ако наистина искате да престанете да бъдете част от редиците на безработните, коригирайте надолу очакванията и претенциите си. При това, не само за парите, но и за бонусите и придобивките. И да не ви допада, това е положението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *