5 печеливши съвета за намиране на първа работа

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

Завършвате или тъкмо сте завършили университет. Нямате нито един ден трудов стаж. Но много искате да си намерите перспективна и добре платена работа. Обаче, ясно е, не знаете как. Е, ако това ви успокоява, няма рецепта. Понякога е повече въпрос на късмет, друг път е резултат от добре обмислена и сработила стратегия. При всички положения обаче, няма да сбъркате, ако си улесните живота и направите някои неща по „правилния” начин. Какви например?

Научете всичко за кандидатстването като процес

В училище и в университета се учат какви ли не неща, които никога няма да ви потрябват, но не се учи едно твърде важно нещо, което винаги ще ви е от полза – как да си намерите работа. Това важи поне за България. А ние сме именно в България и затова е хубаво да се ограмотим своевременно. И така, най-напред научете всичко, което можете, по темата. Например, как се пише CV. Не просто по принцип, а как се пише грамотно и печелившо CV. След това, разберете как се кандидатства правилно. Има ред правила по въпроса. Разберете и как да се държите по време на интервю, когато стигнете до тази стъпка от процеса. И, накрая, научете какво да правите след интервюто. Няма да ви давам други конкретни съвети за отделните стъпки, а ще ви кажа само, че в този блог е изписано много по темата. И ще е добре да го прочетете внимателно. Ако си „научите урока”, това автоматично ще ви класира няколко места по-напред, спрямо връстниците ви и останалите конкуренти на пазара на труда.

Шлифовайте си езиковите познания

И в средното и във висшето образование се учат езици. Лошото е, че се учат обикновено повърхностно, по различни методики и различни учебници, в разнородни по познанията си групи. Това бави целия процес и така, след десетина години учене на английски примерно, знаете, колкото да се каже че знаете, но определено не достатъчно. Затова, инвестирайте малко време и пари и изкарайте няколко структурирани и последователни курса, които да ви доведат познанията поне до ниво „напреднали”. При това, един език е без никакво колебание на първо място – английският. Без читав английски днес почти нямате шанс да си намерите смислена и добре платена офисна работа. Има изключения, но те са пренебрежимо малко. Ще е отлично, ако знаете и втори чужд език на поне „средно” ниво. Въобще, тук важи принципът на Мечо Пух – колкото повече (езици), толкова повече (шансове).

Изкарайте някои квалификационни курсове

Добре е да се ограмотите и компютърно. Всеки знае да цъка в интернет, но можете ли да работите с таблици на Excel? Компютърните познания са наистина много полезни при търсенето на смислена работа. Хубавото е, че можете да минете редица онлайн курсове, които няма да ви струват никакви пари, а разходът ще бъде само във време и усилия. Затова, не го отлагайте, а се погрижете по въпроса.

Започнете с нетуъркинга

Професионалните познанства са ценен източник на информация за свободни работни позиции, а също така и на полезни познанства. Фиксирайте вида на желаната кариера и започнете да се приобщавате към професионалното общество – онлайн и офлайн. Колкото повече хора ви познават, толкова повече нарастват шансовете да си намерите добра работа. Този тип контакти вършат работа по цял свят, в този ред на мисли, не ги сравнявайте с „връзкарството”. Просто изградете собствения си бранд и го направете познат на гилдията. Винаги помага.

Бъдете решителни и жертвоготовни

Много работодатели не искат да наемат хора без опит, дори за ниските позиции. Трудно е да се избегне този капан, но има начин. Първо, оптайте да си намерите стаж в добра компания. Няма значение дали е платен или безплатен. Кандидатствайте за стажове и се старайте да научите максимално много през тези няколко месеца, докато работите. Това винаги се отплаща. Да не говорим, че добрите стажанти обикновено получават покани за постоянни назначения.

Освен това, бъдете готови за една смела стъпка. Тя е следната – отивате на интервю за работа, представяте се добре и в края на срещата заявявате, че сте готови, тъй като позицията много ви допада, да работите безплатно, докато мениджмънтът не реши, че заслужавате пари за труда си. Разбира се, това се прави само в сериозни компании, а не в „гаражни корпорации”. Имате добър шанс да оценят стремежа ви, да ви назначат пробно и след месец или два да ви дадат заплата. Това ще се случи обаче, само ако се представите на ниво и демонстрирате, че научавате нещата и от вас има полза. Пробвайте – няма какво да губите.

Успех!

3 comments

  1. едит крайчкова каза:

    Изключително полезни съвети, дори за мен на60 години,тъй като очаквам да се оцени опита пред възрастта, особено в някои професионални сфери.
    Поздрави

  2. Болярин каза:

    Как да се стигне до интервю, като никой не ти се обажда за интервю? Всичко правя както трябва, пуснал съм стотици CV а никой не се обажда за интервю? За квалификационни курсове не е вярно, че няма да струват почти никакви пари. Проверявал съм, доста скъпички са, особено пък за хора които нямат ден трудов стаж и нито лев доход през живота си е направо невъзможно.. Няма от къде дори и 100лв да се извадят. По последната точка, къде са тия стажове? Няма стажове….магистър съм и нито по време на следването имаше стажове, нито след завършването. А вече от 3 години съм безработен, без никакъв стаж и доход през живота си. Какво да се прави, как да се намери работа? Нямам познати и приятелски връзки, а всеки който попитам за работа ми казва, че е голяма безработица и няма никаква работа в България.

    • Здравейте! Прав сте, че нещата не са непременно лесни. Това е още по-вярно, ако не живеете в голям град, защото, колкото по-малко е едно населено място, толкова по-малко възможности предлага. Колкото до курсовете – споменато е, че става дума за онлайн курсове и самообучение. Нямам представа, къде сте учили, но повечето студенти без особени проблеми си намират стажове по специалността. В сегашното Ви положение, нещата не изглеждат розови, защото вече попадате в категорията „трайно безработен“, а работодателите не са особено ентусиазирани от подобни кандидатури. Допускам, че и придобитата от Вас квалификация също не е по особено търсена от работодателите специалност. В този ред на мисли, можете да помислите сериозно за преквалификация. Например, в сферата на IT. Там винаги има търсене на кадри. За целта ще е необходимо да започнете усилена самоподготовка в онлайн среда и да се научите на нужното сам, поне, докъдето стигат силите Ви. Друга възможност е да продължите да търсите, както и досега, но шансовете Ви, не са особено успокояващи. Ако можете, приложете някой от съветите в статията. Дано това поне малко Ви помогне. За жалост, няма рецепта за успех – налага се да продължите борбата с предизвикателствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *