„Разкажете ми за себе си“

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

„Разкажете ми малко за себе си.” Това изглежда като доста лесен въпрос за начало на интервю за работа. Но, истината е по-различна – повечето хора не се справят и не знаят правилната рецепта за отговор. Затова, следва да научите какво да правите и не само да установите контакт с човека, но и да покажете, защо именно вие сте перфектият кандидат за позицията. Спокойно, формулата е съвсем лесна и се помни без проблем.

Та, първият въпрос, който обикновено ще чуете на интервю за работа, е именно този – да разкажете за себе си. Важно е да знаете – това не е покана да си разкажете целия живот или всички точки от автобиографията си. Вместо това, имате на разположение първата и най-добра възможност да спечелите интереса на интервюиращия и да го убедите, че сте най-подходящата кандидатура.

Формулата тук се нарича „Сегашно-Минало-Бъдеще”. Започнете с настоящата си ситуация. След това отделете малко време на миналото си и опита, който имате. Завършете с няколко думи за бъдещето – защо се радвате точно на тази възможност за работа.

Кратък пример.

„В момента, съм рекламен мениджър на тази рекламна агенция, където ръководя всички важни проекти на основните ни клиенти. Преди това работех в онази рекламна агенция, на позиция рекламен специалист. Задачите ми бяха свързани с клиенти, които оперираха в хранително-вкусовия сектор. И, при все че наистина съм доволен от нещата, които съм свършил досега, бих бил истински щастлив да задълбая в проблематиката с бързооборотни стоки и да стана тесен специалист по тези въпроси, именно във вашата компания X, която е безспорен лидер в бранша.”

Не забравяйте, че докато говорите за себе си, трябва да подчертаете именно онези свои квалификации и познания, които биха били най-релевантни за интервюиращия, когато той мисли за конкретната свободна позиция. Разбира се, не се стягайте прекалено много. Преценете човека и, ако е уместно, пуснете някоя разумна шега или забавна история. Все пак, интервюиращият има вече вашето CV и сега опитвате да установите най-нормален човешки контакт с отсрещната страна. Това също ще ви разкрие допълнително и ще ви представи като остроумен и приятен събеседник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *