Колебания при писане на CV

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

Когато седнете да си пишете CV-то няколко въпроса често изникват пред вас. Например, смята ли се малкото преувеличение за лъжа? Или трябва ли да си сложа снимка?

Тук ще откриете отговорите на някои от тези въпроси, като по този начин ще можете да обогатите знанията си за тънкото изкуство, наречено „писане на автобиография”.

Какво се приема за „лъжа” в CV-то?

Лъжете, когато си измисляте работни позиции, времеви периоди, през които сте ги работили, несъществуващо образование или квалификация и каквито и да е други факти. От друга страна, не лъжете, когато не споменавате нещо. Все пак, автобиографията не е историята на живота ви в пълен вид. Тя е просто маркетингов инструмент, който ви продава на хора, търсещи служители с вашия опит и образование. И ще е най-добре да не се изкушавате да „послъгвате”, защото това почти винаги се разкрива и рефлектира тежко върху вас.

Трябва ли да имам снимка в CV-то?

Този въпрос няма еднозначен отговор. Ако работодателят изисква кандидатурите да са придружени от снимка, тогава нещата са ясни. Но, ако това условие не е споменато, от вас зависи да прецените. Два съвета и в тази насока. Първо, хубаво е да сложите снимка, ако наистина изглеждате добре. Може да не е никак честно, но рекрутърите и HR мениджърите също са хора и предпочитат съвсем явно красивите кандидати. Тоест, ако сте с добър външен вид и сложите своя снимка, нарастват шансовете да бъдете поканени на интервю. Вторият съвет – ако ще слагате снимка, нека тя е бизнес ориентирана. Снимки от плажове, от купони или дори голи (има такива случаи) са абсолютно неуместни. Снимката ви трябва да ви представя в бизнес облекло и е желателно да е правена от професионален фотограф.

Да посочвам ли адреса си?

Подобни колебания имат хора, които кандидатстват извън града/селото в който живеят. Иначе казано, ако живеете във Волуяк, но искате да работите в София, може пред вас да се изправи въпросът, добра идея ли ще е да си посочите местожителството. Зависи. Посочването няма да ви даде бонус точки, но може да ви направи лоша услуга. Причината за това е, че някои фирми се притесняват да наемат хора, живеещи на по-отдалечени места, защото не знаят, дали човекът ще успява да идва навреме на работа. Затова, ако кандидатствате и няма специално изискване да си посочите адреса, посочвайте го само, когато живеете в непосредствена близост до офиса. В противен случай го пропускайте.

Трябва ли непременно да сме в социалните мрежи?

Това може да ви помогне – мнозина се свързват с рекрутъри и компании, използвайки социалните мрежи, но това не е задължително. Ако все пак имате профили в най-разпространените мрежи, поддържайте информацията за себе си там винаги в изряден и актуален вид. Не правете грешката да говорите в профилите си срещу бившия си работодател – това може да ви струва поканата за интервю. Особено внимание обръщайте на LinkedIn. Възможно е някой работодател да ви селектира при предварителния подбор като подходящ кандидат и след това да потърси бизнес профила ви. Ако не го открие, твърде вероятно е да ви зачеркне от списъка с потенциалните служители, дори без да ви покани на разговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *