Как да останем съсредоточени и продуктивни в офиса?

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

Ако водите постоянна борба да се концентрирате в претъпкан офис, вероятно няколко съвета могат да ви бъдат от полза. Те не са панацея, но могат да ви помогнат при преодоляването на социалните медии, шума от колегите и собствената ви тревожност.

Носете слушалки или тапи за уши

Един от най-простите и продуктивни начини да преборите шума е, като блокирате достъпа му до ушите ви. Ако сте от хората, които могат и им е приятно да работят на музика, просто работете със слушалки. Един трик в тази насока – инструменталната музика е по-добра в случая, особено ккласическата. Ако пък не можете така, купете си тапи за уши. Ще се удивите каква работа могат да ви свършат. Да не говорим, че са ясен сигнал за колегите, да ви оставят на спокойствие.

Изразете ясно нуждите си

Ако колегите все пак не схващат ясния намек със стърчащите от ушите ви тапи, може би е време да им кажете ясно за какво става дума. Избягвайки обвинителния или нападателния тон обяснете спокойно, че когато сте с тапи или слушалки, значи искате да работите фокусирано и може би ще е добра идея да ви оставят на спокойствие. Можете да ги помолите и за други дреболии в тази насока – да говорят и да телефонират по-тихо например. Дори само това да направят, ползата за вас ще е голяма.

Организирайте употребата на социални медии

Най-доброто и най-лошото нещо на интернет е едно и също – винаги има нещо ново, в което да се зазяпате. Това важи с още по-голяма сила, ако работата ви включва употреба на социални медии и мрежи. В тях винаги има някакво „движение” и, ако се отпуснете, можете да прекарате целия ден онлайн, без да свършите нищо полезно. Затова, определете място и време за важните неща в интернет. Отделете необходимото време на интернет в календара си, но не прекалявайте. Например, в средата и в края на работния ден по 20-30 минути би трябвало да е достатъчно. Ще останете удивени колко по приятно е да се отбивате онлайн, когато вече сте отметнали планираните задачи и нищо не ви виси на главата.

Преместете се

Ако не можете да се концентрирате в офиса, пробвайте да го направите извън него. Ако намерите някое спокойно кафене наблизо, можете да се отбивате и да работите там на лаптопа си. Или, просто се разходете за петнайсетина минути, за да ви се избистри главата. Пробвайте да работите и от вкъщи, ако с шефа ви можете да договорите подобна опция.

Медитирайте

След като изолирате колегите с тапи за уши и престанете да бърникате в социалните медии постоянно, може внезапно да откриете, че най-голямото разсейване идва от самите вас. Борбата с мозъчната разфокусираност може да се води чрез различни стратегии, но медитацията е една от най-древните. Разбира се, няма нужда да се превръщате в индийски мъдреци. Просто затворете очи, отпуснете се и дишайте дълбоко. Правете това за няколко минути на всеки два-три часа. Ще видите, че тази простичка техника наистина помага, а вие ще се почувствате по-релаксирани и спокойни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *