Дискриминацията по възраст – как да я избягваме?

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

Дискриминирането по възраст не е законно, но се случва и по двете причини – „твърде млади“ или „твърде стари“ сте. Още в ранните фази на подбор, когато рекрутър или HR мениджър разглежда CV-то ви, той/тя се оглежда несъзнателно за възрастта ви.

А възрастта може успешно да се прикрие. Където има намесени дати, нещата са въпрос на интерпретация. Но има и други сигнали, които могат да ви издадат. Ето, какво следва да направите по въпроса, ако искате да не показвате реалната си възраст.

Дата на раждане

Няма особена нужда да пишете кога сте родени. Това не е някакво задължително изискване при повечето свободни позиции. Затова, просто не го споменавайте.

E-mail адрес

Мейлът е добър начин да се издадете. Много хора имат мейл от типа edikoisi67@xyz.com. В повечето случаи, това е годината на раждане на човека. А вие не искате това да се знае, нали? Да добавя, че и домейнът на пощата дава някои индикации. Мейли в yahoo например, обикновено свидетелстват за отдавнашна регистрация, което често значи, че вече сте натрупали годинки. Най-разумно е да си регистрирате нов мейл в Gmail примерно и да не слагате никакви цифри в него.

Години опит

Често хората пишат, че имат над 20 години опит в дадена сфера. Въпросът е, необходимо ли е това? Ако кандидатствате за позиция, при която се искат пет години опит, не се изхвърляйте. Напишете, че имате 5+ или 7+ години опит и това ще е напълно достатъчно. Ясно е, че ако имате 20 години опит, сте поне на 40-45. Такива неща просто издават хората.

Освен това, проявете съобразителност при писането на автобиографията си. Не изброявайте всичките си работни позиции, ако няма нужда. Спрете там, където данните вече не са релевантни. Кой го интересува, че през 1989г. сте били на работа едикъде си? Посочването на всяка месторабота само издава възрастта ви.

Важни дати

Годината, в която сте завършили университета обикновено е достатъчна, за да ви издаде на каква възраст сте. А за работодателя не е особено важно да знае кога сте получили бакалавърската си степен. Просто пропуснете тези дати. Награди, обучения и сертификати от преди 15 години са също сигурен белег, че сте на възраст. Затова, не ги споменавайте, ако не са пресни.

Въобще, прегледайте си внимателно CV-то и извадете всички дати, които могат да ви издадат. Както забелязвате, съветите са основно към хора, които вече са навъртели определен стаж. Това е целенасочено – живеем във времена, в които 45-годишни кандидати за работа започват да се разглеждат едва ли не като „старци”. А това си е обикновена дискриминация, която, освен всичко останало, отрязва множество успешни потенциални служители, само защото не са на 25 години. И това е една много порочна практика, тъй като 45-годишните са много по-лоялни и опитни служители от 25-годишните, но повечето работодатели просто не си дават сметка за това. Но всичко това е една отделна тема, заслужаваща самостоятелно разглеждане.

2 comments

  1. А като си на 24 години и си търсиш работа от година и нещо как да скриеш възрастта си? Въобще това ли е начина да се бориш с дискриминацията по възраст?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *