7 начина да направите лошо впечатление при първия си работен ден

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

Много е лесно човек да направи лошо първо впечатление при първия си работен ден в нов офис. Хората сме склонни лесно да съдим и го правим бързичко. В рамките на първия ви работен ден колегите ви ще си изградят мнение за вас, което после трудно ще се промени. Затова, спазвайте някои правила, когато стартирате нова работа, ако не искате хората около вас да си помислят, че „не ставате”.

Идвате уморени на работа

Факт е, че преумората сваля продуктивността ви. Не давайте на новия си работодател повод да си мисли, че е направил грешка с вас. Появете се отпочинали, отспете си добре предварително и гледайте да нямате махмурлук.

Обличате се неподходящо

Хората преценяват книгите по кориците им и хората по облеклото им. Вече би трябвало да сте наясно с дрес-кода, затова се появете в спретнат вид на работа. Разбира се, постарайте се и да миришете добре.

Дрънкате

С времето може да споделите с колегите си повече за себе си. Но недейте, наистина недейте, през първия си работен ден да споделяте всичко. Особено, че сте станал баща на 17 години.

Оплаквате се

На фирмения паркинг е нямало място за вас, имате ядосана съпруга, колегата от отсрещното бюро ви дразни с вида си. Всичко това ви дразни? Да, вероятно. И трябва да го споделите? Не, определено не трябва. Мрънкането е токсично и прогонва хората.

Флиртувате

Да се разберем – да флиртувате безобидно и галантно не е престъпление. Но, първо си дайте време да станете известен сред колегите си като професионалист, а едва след това си позволявайте закачки. При това, позволявайте си ги само, ако офис правилата във фирмата не го забраняват.

Отказвате покани за обяд

Като нов колега, твърде вероятно е да ви поканят на обяд някои от останалите колеги. Не им отказвайте. Именно така се става част от фирменото семейство.

Опитвате се да направите новата си работа като старата

Всяка организация има дълбоко вкоренени правила за това как да се правят нещата. Ако постъпите в нова компания и веднага започнете да обяснявате на колегите си как да си вършат работата, нещата няма да завършат добре. Принципно, не е невъзможно да отправяте предложения. Но преди да го сторите, задайте си въпроса защо го правите – защото така ще подобрите работните процеси или защото сте упорити като магарета и просто така сте свикнали?

Има още много неща, които могат да провалят първия ви работен ден. Повечето от тях са в сферата на трезвомислието и няма нужда изрично да се посочват. Просто се опитвайте да не бъдете трън в очите или задниците на хората и се старайте да излъчвате благоразположеност. С времето, нещата ще стават все по-лесни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *