Сън за здраве

Source: eziahp.com

Source: eziahp.com

„Ще си отспя на онзи свят” казват често невротичните работохолици, за които, сънят е загуба на време. Пък и какво толкова – ако сме недоспали, на другия ден може да ни е малко по-трудно на работа, но с повечко кафе ще го преодолеем. Всъщност, нещата въобще не са толкова прости. Недоспиването, особено в хроничния му вид, е истински опасно явление, което може да отключи куп болести и проблеми с организма ни. Нека видим някои от тях, за да не дрънкаме после празни приказки, че от „сън спомени няма”. Общо взето, една седмица без достатъчно сън, може да ни поведе по неприятната пътека, която ще ви опиша.

Недоспиването води до повишена тревожност. Не е изключено да се докараме до панически състояния.

С настроението също започват проблеми. Липсата на сън редуцира невротрансмитерите (химически сигнални вещества на нервната система), регулиращи настроението. Тоест, депресията ни е сигурна. А депресията не е просто лошо настроение. Тя е болест, при това, много сериозна.

Можем да очакваме и проблеми с имунната система. Разцентрира се биологичният ни часовник. От това се влошава състоянието на белите кръвни телца, което води до по-лоша телесна реакция спрямо физически стрес.

Когнитивните ни умения също спадат – обикновено първо това забелязват у себе си недоспалите хора. Паметта, вниманието и обработката на информация стават значително по-лоши.

Когато спим, кръвното ни налягане спада. Ако не си доставяме този ефект системно, ставаме по-податливи на сърдечно-съдови заболявания, включително и инфаркт.

При жените има предположения, че липсата на сън може да увеличи опасността от рак на гърдата. Връзката е малко сложна, но в общи линии става дума за това, че среднощното излагане на светлинни източници води до намалено производство на мелатонин, което пък води до разстройства в образуването на естроген. А твърде много естроген може да доведе до рак на гърдата.

Засилва се и рискът от диабет. Липсата на сън води до освобождаване на стресови хормони като кортизол, водещ до инсулинови проблеми.

Не на последно място се разбъркват и други хормони, което пък води до нездравословно хранене.

Както става видно, недоспиването не е просто начин да се преуморим, а е перфектен път към ред възможни заболявания. Но в крайна сметка, изборът е ваш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *