3 тактики за търсене на работа, които веднага трябва да прекратите

Source: inc.com

Source: inc.com

От седмици си търсите работа. Кандидатствате по всяка обява, която дори отдалече леко прилича на нещото, търсено от вас. Раздавате CV-та на куцо и сакато, за да не сте капо. И? Нищо? Нищичко?

Да, много често се случва така. И вероятно, проблемът е във вас. Знам, знам – всички сте умни, мотивирани и целеустремени. Но дали сте наистина добри в търсенето на работа? Вероятно не. Просто никой не ви е учил как да бъдете, или сте научили грешните уроци. Нищо, това може да се промени бързо. Ето как – изкоренете следните вредни навици.

Прекарвате 100% от времето в изпращане на CV-та онлайн

Да, без това не може. Трябва да се кандидатства по адекватни обяви. Но не забравяйте, че за всяка позиция, за която се кандидатирате онлайн, поне 1 или 2 души ще намерят начин да бъдат директно представени на „когото трябва” в компанията. Вие от тях ли предпочитате да бъдете или от онези 200 човека, които ще си пуснат автобиографията по мейл?

Вместо това: Можете пак да си пратите CV-то по пощата. Но веднага след това, погледнете в LinkedIn, дали нямате някакво ниво на свързаност с компанията. Ако имате, опитайте да го използвате, за да ви представят лично.

Сляпо кандидатствате по всяка обява

Ако наистина не отговаряте на изискванията на обявата, не се заблуждавайте, че някой ще ви потърси. Нали не вярвате, че HR мениджърът седи по цял ден и мисли как точно вие ще бъдете от полза за компанията, с уменията които имате, но които не са уменията, търсени за вакантната позиция? Е, ако HR мениджърът ви е първи братовчед, може и да се случи, но…

Вместо това: Ако не сте директно подходящи за мястото, имате два варианта. Или търсите начин да станете подходящи – научавате уменията, които се искат, например. Или, търсите начин директно да убедите HR мениджъра, че предишният ви опит ви прави подходящ кандидат. На хартия трудно ще го постигнете, но ако потърсите варинт за лична среща, може и да успеете. Все пак, не възлагайте големи надежди.

Да очаквате, че репликата „Уча се бързо” ще ви спечели всяко място

Ако кандидатствате за начална позиция, това може да ви свърши работа. При всички други случаи обаче, знайте, че HR мениджърът се оглежда за кандидат, който от вратата още ще си падне на краката и ще хукне в правилната работна посока. Значи ли това, че нямате никакви шансове да пробиете в нова бизнес сфера или на нов за вас тип работно място? Не непременно. Но отсега мога да ви кажа, че когато ви зададат въпроса по време на интервю „Защо да наемем точно вас?”, със сигурност не броят за добър отговор „Уча се бързо”.

Вместо това: Помислете как да комбинирате набора си от знания и умения в печеливша комбинация, дори те да не са тясно свързани с изискванията на новата позиция. Ако можете ясно да изложите пред HR мениджъра защо наистина сте добър кандидат за даденото място, бъдете сигурни, че той много по-лесно и уверено ще вземе решение да ви назначи, дори и да сте малко „зелени” още.

Знаете, а и в този блог често е споменавано – търсенето на работа не е лесно занимание. Няма една правилна формула към успеха. Но, ако елиминирате тактиките, които не работят, и ги замените с по-смислени алтернативи, какво ще се случи? Ще почнете да прогресирате. Да набирате скорост. Да стигате все по-далече. И, един ден, вероятно…

One comment

  1. Bojidar каза:

    Мисля че,редактора на статиятя е прав за едно от нещтата а то е и да кандидастваш по обяви по имел или да раздаваш cv та наляво и на дясно ефект нямя да има по добрият начин е да се видиш със мениджера за работа на живо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *