3 сериозни грешки при писането на CV

Source: thamesvalleycollege.ca

Source: thamesvalleycollege.ca

Когато човек поработи в HR бранша известно време, неизбежно получава доста добра представа за честите груби грешки, които кандидатстващите за работа допускат, съставяйки своята автобиография. И друг път сме публикували текстове в тази насока, но сега можем да добавим и още някои от тежките прегрешения, които непременно следва да се избягват.

Опитвате се да заблудите работодателя

Млад кандидат, наскоро завършил висшето си образование. Естествено, желае да изглежда внушително в CV-то си. Успява да направи от краткия си трудов път автобиография от цели две страници. Пише с ненужно големи букви, оставя по три пръста празни пространства между всеки ред и т.н. Мислите ли, че е успял да заблуди някого? Едва ли.

Всъщност, абсолвентите могат да си позволят да напишат две страници CV, но трябва да знаят как. Например, като добавят релевантна информация за себе си, която ги отличава от другите. Доброволческа работа, участие в студентски организации, стажове, публикации – това са нещата, които има смисъл да се добавят.

Изписвате името на компанията неправилно

Тук има две възможности. Или да напишете грешно името на компанията, за която кандидатствате, или да сбъркате името/имената на компания, за която сте работили преди. Колкото и да не ви се вярва, и двете се случват. Подобни грешки автоматично затварят вратите пред неопитния кандидат. Впрочем, има дори и по-фрапиращи грешки от подобен порядък – хора с инженерно образование, пишат, че са „инжИнери”. Повярвайте, това не е дребно недоглеждане или подробност. Това е истинска катастрофа.

Не отговаряте на изискванията

В частния сектор, дали имате или нямате диплома за определено ниво на образование, не е непременно решаващо за успеха. Има например милиони IT специалисти, които нямат завършено образование, но си вършат превъзходно работата. Същото важи и за дизайнерите. И за ред други професии. Частните компании търсят не дипломи, а способни хора и това е разбираемо. Друг е обаче случаят, ако кандидаствате за държавна работа. Там много често се иска да имате висше образование за дадена позиция. При това, ясно е указано, дали става дума за бакалавърска или магистърска степен. Абсолютно безсмислено е да кандидатствате по подобни обяви, ако не отговаряте на това условие. Губите времето и на HR-ите и своето собствено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *