Видео интервю за работа – основни препоръки

Source: vimeo.com

Source: vimeo.com

В съвременните конкурентни времена, все повече компании се ориентират към възможно най-широк спектър от варианти за подбиране на топ кандидати. И естествено, новите технологии идват на помощ.

Истината е, че за компаниите не е рентабилно да канят всеки потенциален кандидат за назначение в централата си, с цел интервюиране. Именно по тази причина, в днешно време търсещите работа трябва да са подготвени да чуят думите „видео интервю”. Да, тези думи могат да звучат и заплашително, особено пък, ако не харесвате как изглеждате на камера. Но, животът е такъв, че трябва да се съобразяваме с особеностите му и, ако ни поканят на видео интервю, не е разумно да отказваме. Затова, погледнете долните съвети и ще видите, че предизвикателството не е толкова стряскащо, при нужната подготовка.

Най-напред, не трябва да забравяте, че видео интервюто, всъщност, въобще не е чак толкова различно от интервюто лице-в-лице. Разбира се, има някои разлики, но те не са чак толкова драматични, както би могъл да си помисли човек. Хубаво е, ако имате добър безжичен микрофон и по-качествена видеокамера (1.3 мегапиксела е за предпочитане пред масово разпространените 0.3 мегапиксела), но и това не е чак толкова решаващо, колкото професионалното ви представяне. И така, най-важните съвети:

  • Намерете тиха стая, без странични шумове и други разсейващи неща. Трябва да сте сигурни, че там няма да бъдете прекъсвани.
  • Използвайте неутрален заден фон, който да не разсейва човека, гледащ впоследствие интервюто. Картини, гоблени и плакати са неуместни, както и изронени или изцапани стени.
  • Нагласете камерата си така, че да се позиционирате правилно. Трябва да се виждате до раменете или до кръста.
  • Осветете хубаво мястото, като тествате предварително, дали отнякъде не падат сенки върху лицето ви.
  • Не взимайте в стаята телефон по време на интервюто – много неуместно ще е ако звънне. Същото важи и за всякакъв софтуер, който може да се активира, докато се снимате, особено, чат програмите от рода на Скайп.
  • Гледайте в камерата, а не в монитора. Просто си представете, че виждате събеседника си и говорите с него.
  • Облечете се делово и спретнато, поне до кръста. Надолу, дори и да сте с пижама, няма значение, щом не се вижда на камерата.

Това са основните препоръки при видео интервюиране. Ако се придържате към тях, успехът не е гарантиран, но поне ще сте направили всичко което зависи от вас, за да сте се подготвени  правилно. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *