Скритият пазар на труда, или как да си намерим работа там, където я „няма“

icebergДоста депресиращо е, когато изпратите CV-то си на десетки работодатели, публикували обява за вакантна позиция, и получите никакъв отговор или отговор от типа „Благодаря Ви за интереса, но получихме хиляди кандидатури за позицията „Финансов мениджър”. А тези отговори не са изключение, дори, напротив.

Спокойно, имам полезен съвет за вас. И той е свързан със следната статистика: Едва около 25% от вакантните места се обявяват официално – в интернет, вестници, други медии или бюрото по труда. Около 75% от всички свободни работни места не се обявяват въобще. Те съставляват „скрит пазар на труда”. Вашата задача е да навлезете в този таен сегмент и да се възползвате от него. А това е лесно.

Процесът е прост. Избирате си компании, в които искате да работите (защото сте ги проучили и ги харесвате, уважавате фирмената им култура, знаете, че екипите им са силни и социалните придобивки са на ниво) и им изпращате запитване. По-точно, им изпращате автобиографията си и заявявате желанието си да работите там на определени позиции. Така демонстрирате именно онези черти, които повечето работодатели търсят.

Този метод е наистина полезен и често печеливш. Защото демонстрирате инициативност и решителност. Вие показвате готовност да вложите усилие, за да получите една работа, а не просто автоматично да разпращате CV-то си през интернет. Тоест, започвате да търсите работата, а не чакате някой да ви я предложи наготово.

Когато разработвате „скрития пазар на труда”, вие ставате ръководител на целия процес. И всъщност, вече не сте на пазара на труда, а сте на пазара на работодателите, което е малко по-различно. Демонстрираните решителност и инициативност се харесват на потенциалните компании-работодатели, а целият вложен от вас труд често се изплаща добре. Освен това, когато подходите по гореописания начин, нерядко се получава така, че вие ставате единственият кандидат, който бива взет под внимание. А това отваря широко вратите пред хората, които са готови да положат необходимите усилия.

За финал – познавам лично хора, които така са си намерили работа в България. Не е нито невъзможно, нито чак толкова трудно. Наистина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *