HR специалистите се водят от вида, но това важи и за вас

Source: corporateclassinc.com

Source: corporateclassinc.com

Доброто CV, разумното мотивационно писмо и опитът – това са нещата, които наистина имат значение за хората, които наемат нов персонал, нали?

Да, но не съвсем, или понякога, съвсем не. Колкото и да ни се иска решенията за наемане на някого да не са основани на странична информация (като външен вид например), истината е, че разделянето на тези две неща не е възможно за никого. Да, повечето от нас си мислят, че са еволюирали над подобни неща, но науката е убедена, че преценките, които правим, често са просто интуитивни.

Въобще, преценяването и отсъждането са много човешки и нормални особености. Мозъкът ни оперира по невероятно сложен начин. Голяма част от работата на този важен орган протича обаче на неосъзнато ниво и се възползва от автомватизми, залегнали у всеки човек. Точно това отбелязва и Малкълм Гладуел в книгата си „Проблясък”. Той напомня, че понятието „свободна воля” е до голяма степен заблуда и добавя, че решенията ни често са плод на външни влияния, които ние дори не осъзнаваме.

Фактът, че отговорните за важните решения мениджъри, се ръководят от цялостните си впечатления, не е непременно притеснителен. Не е наложително например, да бъдете Мис Вселена или топмодел. Но, ако се научите да използвате вида си в своя полза, няма никак да сгрешите. Ето и три идеи по темата.

Демонстрирайте, че сте сериозни

На интервю бъдете винаги с бизнес облекло, добре изгладено и чисто. Същото се отнася и до фотографиите ви в автобиографията или в LinkedIn.

Добавете щипка личен вкус

Ако сте смел екстроверт, можете да си позволите към костюма да носите екстравагантна вратовръзка или стилни очила. Но, внимавайте – крачката между екстравагантен и нелеп е твърде малка.

Установете връзка

Посредством писаното слово (CV, мотивационно писмо) човек придобива абстрактна представа за човека насреща си. Но истинска връзка и лично отношение се пораждат едва тогава, когато видим снимката на някого. Затова, ако имате възможност да представите по подходящ начин своя снимка, опитайте тя да е наистина правилна. Важното е да имате приятелско излъчване, а не да гледате темерутски. Едва тогава рекрутърът или HR мениджърът започват да ви харесват евентуално. Е, последното не е задължително, но вярвайте, бихте се радвали, ако е така наистина.

Едно е ясно – всички ние вземаме интуитивни решения за човека срещу нас, а те се базират на цялостното представяне – CV и външен вид. И не бива да ги разделяме, защото и едното и другото са просто още един начин да споделите кой сте вие и що за човек сте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *