5 начина да станете по-атрактивни кандидати за всеки работодател

Source: fistfuloftalent.com

Source: fistfuloftalent.com

При огромната конкуренция на пазара на труда, никак не е излишно да се поработи върху представянето пред евентуални работодатели, за да бъде то на ниво. Разбира се, има хиляди неща, които можете да направите, но тук ще се спрем само на пет, които по правило биха били достатъчни в повечето случаи.

Направете отлично първо впечатление

Първото нещо, за което е добре да се погрижите е CV-то ви. Това е първият документ, който ви представя пред рекрутъра или HR мениджъра и задава първоначалното впечатление за уменията и особеностите ви. Потърсете в интернет и ще намерите подходящи съвети на тази тема. Ако пък лично познавате експерти, попитайте ги за препоръки.

Покажете се в професионална светлина

В автобиографията ви или в другите ви документи (както и в профила ви в професионалните социални мрежи като LinkedIn) използвайте качествени снимки. По възможност, направете си професионална снимка, която да ви разкрива като сериозен бизнес-ориентиран човек. Колкото и да не ни се иска, външният ни вид е в огромна степен определящ, дали ще бъдем харесани за последващ разговор.

Осигурете си добри препоръки

Мнозина се сещат да потърсят препоръки, едва, когато такива им бъдат поискани. За това обаче, трябва да се помисли на по-ранен етап. Не чакайте последния момент, тогава ще ви е трудно да си набавите препоръки – хората се местят на нови позиции и в различни компании, излизат в майчинство, сменят кариерния си път, забравят ви. Използвайте подходящия момент, за да поискате подробна препоръка, а не е съвсем излишно да попитате също, дали тя не може да бъде написана в съкратен вид и в LinkedIn профила ви.

Посочете допълнителни умения

Винаги е полезно, ако сте в състояние да покажете, че сте квалифицирани над търсеното ниво. Ако можете да добавите към CV-то си нещо, което да не се иска в обявата, по която кандидатствате, това е добре. Но се старайте да е поне донякъде релевантно, за да не станете за смях.

Покажете уважение

За финал – трябва винаги и на всяка цена да действате професионално и с уважение, докато си търсите работа. Ако сте прекалено нахални, досадни, мързеливи или враждебни, едва ли ще спечелите някого. Научете се също да балансирате нещата. Важно е да потърсите обратна връзка, за да разберете как е протекло интервюто ви, но не трябва да прекрачвате тънката граница, която ще ви отведе в територията на нахалството. Освен това се старайте винаги да бъдете точни и спретнати, когато ходите на интервю. Това се постига лесно, а ви носи много добавена стойност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *