3 препоръки за борба с офисния стрес

Source: esngent.be

Source: esngent.be

Стресът е болестта на нашето съвремие. От него обаче не може напълно да се избяга, особено, от офисния стрес. Последните изследвания сочат, че 83% от американците са стресирани в работата си, а за българите може да се приеме на доверие, че важи абсолютно същото. Проблемът е, че повечето хора смятат, че стресът е неделима част от ходенето на работа и няма нужда да му се отделя специално внимание. Това игнориране води постепенно до физиологични нарушения, проблеми в личния живот и често, психологически трудности. Продуктивността спада, а качеството на живота като цяло, се влошава. Затова е особено важно да се борим със стреса или поне, да го управляваме, вкарвайки го в поносими коловози. Има много варианти, които могат да се препоръчат, тук ще се спрем само на три.

Не си носете работата вкъщи

За успешно балансиране на личния и служебния живот е важно да се научите, да не смесвате двете. Фокусирайте се въху работата си в офиса, а когато се приберете, прекарайте добре времето с близките и семейството си.

Това изглежда като съвсем логичен и прост съвет, но е удивително колко много хора не могат да се откъснат от работата си и си я „мъкнат” вкъщи. Това значи, че те сами си носят офисния стрес у дома си и не спират да мислят за работата. А мозъкът (пък и душата) искат своето – почивка, разсейване с други теми, занимания с любимите хора и като резултат, бягство от стреса. Затова, не носете грижите в дома си, а ги оставете там, където им е мястото. Вкъщи се опитайте да си почивате и да правите приятни неща. Това ще канализира нивата на стрес постепенно.

Отделете време за себе си

Имате ли хоби? Запалени ли сте по спорта? Или по филмите? А, може би, обичатете да четете? Е, ако е така, отделете време за интересите си през уикенда. Да, уикендите са време за семейството, но не забравяйте и себе си в това число. Ако пък гореизброените възможности не са по вкуса ви, разходете се в парка дълго и бавно. Такива неща помагат да си прочистите главата от проблемите и да се насладите на красоти – дали фиктивни, като тези в книгите и филмите или истинските, тези на природата. Подобни дейности успокояват, връщат баланса и помагат да се забрави офисното напрежение.

Не свързвайте офиса само с работа

Няма нищо лошо в това да излезете с колегите след работа и да изпиете по едно питие. Или да обсъдите с тях в рамките на натоварен работен ден някои забавни теми или неща от общ интерес. Подобни занимания помагат да релаксирате и да презаредите батериите. Не ставайте от онези темерути, които се затварят в себе си и цял ден не говорят за абсолютно нищо друго, освен за работа. Така няма да станете „идеалния служител”, нито ще се превърнете в любимец на колегите, но пък ще си гарантирате пълно потъване в стреса, без никакви видими изходи.

Хиляди пъти сте чували съвета да не се стресирате на работното място. Е, да не се лъжем – нямате особен избор, стресът си върви „в комплект” с работата. Да го избегнете напълно е почти невъзможно, но е вероятно поне, че горепосочените съвети ще ви помогнат да вкарате нещата в релси и да не изпитвате само черно отчаяние и ужас от работата. И бъдете иновативни – мислете как още можете да преборите стреса. При различните хора е различно, намерете вашия работещ вариант. Защото, ако не противодействате на напрежението, неминуемо ще си разрушите и служебния и личния живот на финала.

2 comments

  1. едит крайчкова каза:

    Намирам за подходящи съветите за офис стреса, но от дългогодишния си професионален опит като архитект мисля, че те са в сила в нашите среди ,но не и в професии, свързани със задължителната униформеност, в широкия смисъл на думата.Дано се вслушат в съветите.
    поздрави

  2. Честно казано, не знам какво се има предвид под „задължителна униформеност“. А ми се струва, че всички ние сме хора и можем в повечето случаи да намерим човешки начини за справяне с проблемите. Поне сме длъжни да опитаме. Е, в едни професии е по-лесно отколкото в други, но няма невъзможни неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *