За или против ваканцията, когато си търсим работа?

Source: stylelist.com

Source: stylelist.com

Както съм споменавал и друг път (а това дори не е лично мое прозрение) търсенето на работа си е работа на пълен работен ден. Дори, често се получава така, че процесът на търсене е по-напрегнат и с повече работни часове от стандартното ходене на работа. Затова, не е учудващо, че ваканцията обикновено е едно от нещата, за които мислите най-малко в такъв момент. За някои, това се дължи на финансови причини. За други, всеки един ден без търсене на работа изглежда загубен. Е, трябва ли или не трябва човек да си взима ваканция, когато си търси работа? Да видим аргументите в полза и на двете страни.

Защо ви трябва ваканция

Намирането на нова работа е трудно нещо. Напрегнато и объркващо е. Изпива ви силите. А всяка ваканция, независимо колко кратка е тя, е добър шанс да презаредите батериите си и да погледнете на нещата от друг ъгъл. Все пак, всеки се нуждае от почивка от време на време. Ако ще отидете на екскурзия някъде обаче, имайте наум следните неща:

  • Не си зяпайте постоянно телефона, но го дръжте под ръка. Никога не знаете, кога може да ви се обади потенциален работодател. Добре е също, да си синхронизирате пощата с телефона, за да не изоставате от получените мейли.
  • Подайте своевременно всички набелязани кандидатури. Така няма да изпуснете никой краен срок.
  • Бъдете реалисти относно продължителността на почивката. Няколко дни е добре, няколко седмици е прекалено.
  • Дръжте финансите под контрол. Надявам се, че имате достатъчно финансови запаси до следващото ви назначение, но в крайна сметка, парите свършват.
Защо трябва да пропуснете купона

Обратно на всичко казано по-горе, мнозина от търсещите работа не могат и не искат да си позволят да излязат от „бизнеса” наречен „търсене на работа” – и това е ОК. Има и други начини да починете. Разходете се, вижте се с приятели на вечеря, гледайте някой филм, почетете книга или се отдайте за няколко часа на хобито си. Всяка почивка изостря способността ни за концентрация. Не е нужно винаги да ходим до Бахамите за тази цел.

В крайна сметка, от вас зависи кой подход ще изберете и кой можете да си позволите. Няма единствено правилно решение. И не съжалявайте, ако при почивката пропуснете някоя отворена позиция. Никога не се знае предварително, дали това е било идеалното работно място за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *