Как да се подготвим за интервю за ниска позиция?

Source: civilengineerlink.com

Source: civilengineerlink.com

Налага ви се да се подготвяте за интервю за работа на ниска позиция? Да, това може да е съсипващо за нервите ви преживяване, ако не знаете какво да очаквате.

Очакванията към ниските позиции

Преди интервюто, проучете компанията. (Естествено, това, както и някои от другите съвети по-долу, важи за всяка позиция, за която кандидатствате.) Дори и да се борите за входяща позиция, винаги можете да очаквате въпроси за това, защо кандидатствате именно тук и какво ви привлича в организацията. А вие не искате да ви спипат без готов отговор на подобен лесен въпрос, нали? За целта, посетете сайта на компанията и направете онлайн проучване за новини относно компанията. Не пропускайте и социалните медии, където организацията има свои канали или групи. От подобни места се научава много ценна информация.

Интервюиращите очакват същото ниво на професионализъм за ниските позиции, каквото и за високите. Затова, облечете се подходящо, стилно и ненатрапчиво. Ако се чудите, просто носете бизнес костюм или питайте рекрутъра/HR мениджъра за подходящия дрес-код.

По време на интервюто ще ви попитат за вас, под една или друга форма. Имайте „асансьорна реч” (elevator pitch) под ръка. За подобна позиция е добре да кажете, че се интересувате от кариера в конкретна кариерна област, както и какъв опит/образование имате в тази насока.

Стажовете и доброволчеството се броят!

Обикновено, за ниските позиции, кандидатите нямат особено много професионален опит. Тук е моментът, в който стажовете и доброволният труд стават ценни. Не ги подценявайте, все повече компании харесват тези неща и у нас.

Въпроси за ниски позиции

Може на интервюто да чуете поведенчески тип въпроси, чрез които интервюиращият иска да разбере повече за „меките” ви умения. Отново да напомня, че стажът и доброволният труд са от значение и трябва да се споменат –интервюиращият ще си извади някои изводи за вас.

В повечето случаи ще получите възможност накрая на интервюто да зададете своите въпроси. Имайте готовност за този момент. Пригответе се отрано с въпроси, за да не паднете жертва на опънатите си нерви.

Можете, освен това, да попитате интервюиращия защо харесва работата си в организацията. Не пропускайте да разберете подробности за позицията, за която кандидатствате. Въздържайте се от въпроси за заплатата и бонусите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *