Дистанционната работа – една добра възможност

Source: iamnotaprogrammer.com

Source: iamnotaprogrammer.com

Въпреки че някои големи компании като Yahoo и HP поеха курс към отрязване на работните позиции, позволяващи дистанционна работа, като цяло, в световен план, нараства броят на хората, които не работят от офиса. Тази тенденция е по-силна в едни и по-слаба в други сектори. Например, рекламните агенции често имат служители от творческия отдел, които си работят вкъщи.

Ползите от дистанционната работа са доста и разнородни. От една страна, по този начин се повишава старателността на служителите, подобрява се представянето им и нараства удовлетвореността им. От друга, това е добър начин работодателят да спести пари от наеми и техника. Не е за подценяване също, че (особено в по-големите държави) по този начин се разширява потенциалният брой хора, от които един работодател може да избира.

Все пак, дистанционната работа има своите предизвикателства. Когато се работи с колеги, работещи от дома си, всички в офиса трябва да имат едно наум за комуникационните опасности. Затова, преди да решите дали е добър ход да оставите някой да работи за вас от вкъщи, обмислете следните въпроси:

Готов ли е моят бизнес?

Нови компании без опит и компании в сложни ситуации би следвало по правило да се откажат от тази опция. Същото важи и за компании, в които има лоша вътрешна комуникация.

Кои позиции са наистина подходящи за „домашно аутсорсване”?

Определени типове работа са по-удобни за комуникиране по телефон или интернет – например, графичните дизайнери и копирайтърите спадат към тази група. За други позиции пък, дистанционната работа е немислима.

Колко често трябва служителят да работи дистанционно?

Има хора и позиции, които могат постоянно да работят от вкъщи, докато при други, е по-удачно това да е само за по ден или два седмично. Между другото, важно е и какъв е натюрелът на човека. Интровертите са по-добрият избор за дистанционна работа, а екстровертите могат да се почувстват самотни и без поле за изява у дома си.

Как ще се поддържа връзка?

Разбира се, това е централен въпрос. Скайп и други приложения за мигновени съобщения са добър вариант като цяло. Не е лошо също да се създаде единен онлайн календар, в който да се отбелязва кой и кога ще е в офиса, за да могат проектите да вървят гладко.

Подходящ ли е човекът?

Това, може би, е най-важният въпрос, който трябва да си зададете. За типовете характери вече споменахме. Но, освен това е важно да помислите, дали един човек е достатъчно надежден да работи без надзор. Обикновено, за да разберете отговора, трябва да пробвате. Пуснете някой на тестов период от две седмици да работи от вкъщи и, ако сте доволни, можете да го оставите така. Ако някой служител много държи да работи дистанционно и е умен, той, по правило, ще оцени ситуацията и ще докаже с представянето си, че заслужава доверието да работи сам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *